Flört med fyrtiotalet

Häromåret sydde jag en klänning som var knäppt hela vägen fram

IMG_0886

Den blev fin, det blev den, men jag har inte känt mig helt bekväm i den. Det blev lite bättre sedan jag sytt en knapp och ett knapphål till längst ner, men ringningen kändes lite väl generös när jag använde klänningen  på jobbet, så nu har jag sytt en ny klänning på samma tema: småblommig, helknäppt fram men med annan krage och ringning.

IMG_4039

IMG_4041

Jag utgick från samma mönster men ritade en ny krage.

På originalmodellen är ärmen rynkad mot en smal linning. Nu löste jag ärmens nederkant på enklast tänkbara sätt: la ett litet motveck och vek en smal, dubbelvikt fåll, får väl se hur det håller i längden.

IMG_4050 (2)

Jag tycker att den lilla detaljen plus skjortkragen är en liten flört med fyrtiotalet.

IMG_4048

Kanske knapparna också? På fyrtiotalet var man ju på grund av andra världskriget tvungen att spara och ta till vara.  De här knapparna – äkta pärlemoknappar – är gamla knappar, tillvaratagna av någon äldre släkting, troligen mormor. Tänk att det fanns sexton likadana kvar! Fjorton sitter i klänningen och så har jag två i reserv, vilket kan vara bra. De verkar vara lite ömtåliga …

Tyget är egentligen lite svalt för årstiden, men jag har ju en nystickad kofta 🙂 som förlänger säsongen för klänningen.

2 reaktioner på ”Flört med fyrtiotalet

  1. Kanon kort på dig vid symaskinen. Frisyren klär dig verkligen även klänningen.
    En liten undran från kusin Kerstin vilken storlek stickade du tulpankoftan. Funderar på att återuppta stickandet.

    Gilla

    • Tack för komplimangen! Dessvärre ser frisyren inte likadan ut längre, var hos frissan häromdagen och sa ”klipp bort allt som är slitet” och då blev det så kort att jag inte kan sätta upp det. Angående koft-storlek: jag ville att koftan skulle bli 91 cm i övervidd = minsta storleken. Men eftersom mitt garn var så tunt att det blev 27 maskor på 10 cm istället för 24 som det stod i beskrivningen behövde jag lägga upp fler maskor än vad det stod i beskrivningen för storlek XS. Jag räknade ut att jag behövde gå efter maskantalen för storlek M istället – då blev koftan i storlek XS. Svårt att förklara tydligt med en kort kommentar hur jag räknade, lägger ut en mer utförlig förklaring i bloggen i slutet av veckan. Lycka till! Ewa

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s