Om mig och bloggen

Jag som skriver heter Ewa Svensson, är 50+ och en riktig textilnörd. Det ligger i generna: Det finns skräddare långt bak i släktleden. Farmor broderade åt en handarbetsaffär och mormor var hattmodist.

Redan som 5-åring började jag virka, farmor eller mormor lärde mig. Som jag minns det hade jag fri tillgång till mors tyger, garn och sybehör när jag var barn. Det var nog bara den gången när jag försökte byta ut mönsterkammen på mors symaskin genom att slå på den med en hammare som hon protesterade.

Mitt intresse till trots valde jag naturvetenskaplig linje på gymnasiet – för att kunna välja vad jag ville sedan. Men den taktiken visade sig inte fungera. När jag kom fram till att det var textillärare jag ville bli saknade jag de förkunskaper som man krävde för intag till textillärarutbildningen på den tiden, så jag fick gå en terminskurs i klädsömnad i Göteborg och sedan en terminskurs i vävning på Sätegläntan. Vävkursen på Sätergläntan var nog den bästa delen av hela min utbildning. Störst behållning av den naturvetenskapliga linjen var att jag träffade Uffe, min man, där. Vi gick i samma klass.

Jag älskar klänningar och syr med nöje mina egna. Koftan är ett annat favoritplagg, har stickat ganska många vid det här laget, men kommer ständigt på någon ny variant som jag ”behöver”.  Ibland är mina projekt lite mindre tidskrävande, som exempelvis sjalar, sockar, vantar och väskor.

Min blogg handlar även en del om heminredning, alltid med någon textil anknytning. Av mina garnrester blir det exempelvis plädar, mest virkade, och mitt första blogginlägg (juli 2013) handlade om en broderad familjekudde. Återbruk ligger mig varmt om hjärtat. Jag utmanas av begränsningen i materialtillgång och tilltalas av tanken att mitt textila skapande blir mer miljövänligt när jag syr en klänning av en duk eller virkar en matta av en pyjamas. Denna vurm hindrar dock inte mig från att besöka både tyg- och garnaffärer, och går jag in i en sån affär kommer jag oftast inte ut tomhänt … är alltså inte så dogmatisk. Det är roligt att läsa om vad andra gör, det inspirerar mig, och jag vill genom att visa och berätta om vad jag gör, inspirera dig.

My name is Ewa Svensson and I´m a true textile fantast. I work with textiles (I´m a textile sloyd teacher) and I devote a large part of my spare time to textile.

I love dresses and I make my own with great pleasure. The cardigan is another favorite garment, I´ve knitted quite a lot by now, but I constantly think of new variants that I ”need”. Sometimes my projects are a little less time-consuming, such as scarves, socks, gloves and bags.

The blog is also sometimes about home decoration, always with some textile connection. For example I make plaids of my yarn remains and my first blog post (July 2013) was about an embroidered familypillow.

 

 

18 reaktioner på ”Om mig och bloggen

 1. Hon bloggar!!! Så roligt!!! Och så fint!!! Gissa om jag kommer att följa dig!!! Virkar mormorsrutor inspirerad av det du visade när vi såg sist…ärligt talat går det rätt dåligt! Inte lika ihärdig…

  Gilla

 2. Hej, Hittade din inspirerande blogg idag och vill fråga om du delar med dig av var jag kan hitta mönstret till din starkrosa velourklänning (som du sydde en tubsjal till) ? Mvh, Andrea

  Gilla

  • Hej! Vad roligt att du blev inspirerad av min blogg. Jag har ritat av mönstret på skolan där jag arbetar. Jag kollar upp nummer och namn åt dig på måndag. Hoppas du tittar in igen! Vänliga hälsningar Ewa

   Gilla

   • Det står almedahls på mönstret, Snäv tröja och klänning 43973. Jag har mailat till Coats idag http://www.coatscrafts.se, för att höra om man kan köpa mönster därifrån som privatperson, men de har inte hunnit svara än. Du kan använda ett tröjmönster om du har, och förlänga det. Själv fick jag rita av överdelen i en storlek och från ärmhålen gå ut till midjan i nästa storlek. Tidningen Allt om handarbete har haft enkla tröjmönster i samma stil, kan lånas på bibliotek (iallafall i Halmstad, där jag bor). Lycka till! Ewa

    Gilla

 3. Och jag undrar över mönstret till din klänning du gjorde i juli 2014. Så himla fin! Och tyget blev jag också väldigt förtjust i. Synd att det inte går att köpa ☺️

  Gilla

 4. Jag är intresserad av häftet Linne man märker.
  1963 bodde vi i Oskarström, jag arbetade på Stationsskolan.
  I dag är jag medlem i Aktiva Seniorer i Grästorp o vi har en studiecirkel om Halland.
  Jag skall hålla ett anförande om Oskarström o letar efter bilder.

  Vänl.hälsn. Birgit Jakobsson
  0514-10711@live.se
  Tel. 00514-10711

  Gilla

  • Tack! Vad roligt att höra! Jag har använt rester av olika ullgarner i ungefär samma tjocklek som plädgarn (2-trådigt, cirka 300m/100 g). Yttersta varvet har jag använt Kampes plädgarn. Jag har virkat med virknål nummer 3.
   Vänliga hälsningar Ewa Svensson

   Gilla

 5. Hej, Ewa! Vilken fin blogg! En väninna tipsade mig om den, och jag kommer säkert få stor användning av dina kunskaper och tips nu när jag ska börja en grundkurs i klädsömnad här i Stockholm. (Se vidare mitt senaste blogginlägg). Roligt att fler än jag syr nuförtiden, hoppas du fortsätter skriva i den!
  Textila hälsningar!
  Marianne

  Gilla

  • Tack, Marianne!
   Jag önskar dig lycka till på klädsömnadskursen. Jag kommer att titta in på din blogg för att se hur det går :).
   Och välkommen tillbaka till Tygochgarn för framtida inspiration. Vänliga hälsningar Ewa

   Gilla

 6. Hej och tack för en trevlig blogg med bra beskrivningar. Jag tillverkar saker i liten skala och skänker till en lokal organisation som hjälper hemlösa katter, så att de kan sälja på exempelvis marknader för att få in pengar till vård av katterna. Får jag sy efter dina beskrivningar och skänka till detta ändamål?
  Hälsningar,
  Malin

  Gilla

  • Tack för berömmet! Vad roligt att mina idéer kan hjälpa hemlösa katter. Det är ok att använda dem, bara du inte säljer själva beskrivningarna under ditt eget namn (såklart). Jag blir lite nyfiken: vad ska du sy?

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s