Att mäta med

Jag lovade att beskriva hur jag gjorde när jag räknade ut vilken storlek jag skulle följa när jag stickade min Tulpankofta.

Stickbeskrivningen var gjord för ett garn med stickfasthet 24 maskor på 10 cm. Jag gjorde ett stickfasthetsprov som visade att jag behövde 27 maskor på 10 cm.  Jag behövde alltså fler maskor än vad som stod i beskrivningen.

Jag delade min stickfasthet med garnets stickfasthet: 27/24=1,125.

Enligt mönstret behövdes 212 maskor till koftans omkrets i min storlek, storlek XS.

Jag multiplicerade 212 med 1,125 : 212 maskor x 1,125 = 238 maskor. Så många maskor behövdes alltså för att få en kofta storlek XS med mitt garn.

Stickbeskrivningen för storlek M angav 236 maskor vilket ju är väldigt nära 238 så jag bestämde mig för att följa beskrivningen för storlek M – och fick en kofta i storlek XS, precis som jag ville.

IMG_4079

I somras köpte jag en sån här stickräknare. Den underlättar när man vill se sin stickfasthet, men man kan också räkna ut maskantal utifrån stickfasthet med hjälp av den. Det verkar jättefiffigt. Först stickar man ett prov på lite mer än 10 x 10 cm som man lägger i ramen och räknar antal maskor och ev. varv. Sedan ställer man in den röda pilen på stickfastheten man fått fram och läser av maskantal för önskat mått. De vita prickarna visar ett exempel på hur man läser av maskantal för 55 cm. Men om jag följt denna skulle jag faktiskt lagt upp ännu fler maskor och då hade koftan blivit större än den skulle, så jag vet inte riktigt … Är det någon som provat att använda en sån här?

En annan mätgrej som jag köpt är den här:

IMG_4068

Jag hade en i plast förut. Den kallades för Pfiffikus (egentligen ett varumärke). När den brutits och jag skulle köpa en ny fanns det bara såna här i metall, vilket jag först inte fattade vitsen med. Men efter att ha fållat gardiner fattar jag poängen – den smälter ju inte när man råkar stryka på den.

IMG_4082

Längst till höger ser du mitt senaste mätredskap – en femkrona! Den använde jag också när jag sydde gardiner. När man syr öljettgardiner ska man klippa lagom stora hål för öljetterna, och det är av naturliga skäl väldigt viktigt att de blir väldigt lagom, annars trillar öljetterna antingen ur eller så får man inte alls i dem. I instruktionerna i paketet med öljetter stod det hur man skulle klippa till en mall, men det verkade pilligt. Då drog jag mig till minnes vad expediten lärde mig förra gången jag köpte tyg till öljettgardiner: använd en femkrona till mall. Funkar jättebra! Att sy gardinerna  gick snabbt. Att räkna ut avstånden mellan öljetterna tog nog nästan längre tid.

Jag är byter inte gardiner särskilt ofta: I ena rummet har fram tills i våras hängt en puffig gardin  i mintgrön och lila chintz, från tidigt 90-tal skulle jag tippa. En helg när vi var bortresta förirrade sig en skata in genom skorstenen till vår braskamin och jag tror att den lyckades sk .. smutsa ner 17 fönster och gardinerna i varje fönster så då åkte alla gardiner ner för tvätt. Men chintzgardinerna fick aldrig komma upp igen …  Sovrummet och ”ateljén” har också varit gardinlösa i sommar, men nu när man börjar vara mer inomhus kände jag att jag ville ha gardiner igen.  Tyget ovan är bara ett test av hur man sätter i öljetter, INTE gardintyg. Så här blev det i ateljén:

IMG_4096

Jättenöjd med tygets utseende, lite grovt i strukturen, men det var ett helsicke rent ut sagt att få öljetterna att sitta fast i det tjocka tyget. Jag köpte likadant tyg i annan nyans till sovrummet, men är tveksam till om jag kommer ge mig in en ny öljett-kamp. Vi har en uråldrig kornisch i sovrummet nu, är lite trött på den, men den är ju väldigt lätt att hänga upp gardiner i. Andra upphängningstips, någon? Det ska vara gardinkappa, inga längder.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s