Min Tulpan-kofta

IMG_3995 (2)är färdig. Äntligen har jag en ny blå kofta som ersättning för min gamla trotjänare som snart gjort sitt. Garnet, Sandnes Alpakka silke, ger en otroligt skön känsla som är svår att beskriva.  Att det innehåller 70% baby(?)alpacka och 30% silke säger väl en del.

Koftan har varit riktigt rolig att sticka, inte minst för att mönstret är så detaljerat och tydligt och därmed lätt att följa. Det var nog egentligen bara på tredje varvet från slutet som jag överhuvudtaget hade någon svårighet och det berodde inte på mönstret i sig utan på att jag hade svårt att få till lagom hårt åtdragna knapphål.

Modellen, Tulip cardigan, är genomtänkt med fina detaljer. Det är en variant på uppifrån-och-ner-kofta där man först lägger upp maskor en bit ner från halsen med provisorisk uppläggning, en metod där man använder en extra tråd som senare kan plockas bort.  Man stickar upp mot halsen samtidigt som man gör minskningar som formar axeln.  En liten bit av ärmen går ända in till halsen.

IMG_4022

I nacken görs också minskningar som gör att koftan sluter fint till halsen även bak.

IMG_4001 (2)

IMG_3720

Så här såg det ut när jag stickat klart upp mot halsen och satt halsringningsmaskorna på en tråd. Och jag har tagit bort den provisoriska uppläggningen och satt maskorna på stickan. Dags att sticka neråt!

Ärmarna ser ut att vara isydda, men man stickar allt-i-ett. Illusionen av ärmsömmar skapas genom ökningar och minskningar när man stickar själva koftan. När man kommit ner till armhålorna sätter man ärmmaskorna på en tråd, lägger upp några maskor i ärmhålet och stickar ”kroppen” färdig. Sedan sätter man ärmmaskorna på stickan, plockar upp maskor i ärmhålet och stickar ärmarna. Det är nog svårare att förstå min sammanfattande beskrivning än den utförliga stickbeskrivningen ;).

Innan jag började sticka provstickade jag med både stickor 3 och 3,5. De grövre stickorna innebar att jag kunde följa stickbeskrivningen för min vanliga storlek. Men jag tyckte att stickningen såg lite gles ut. Silkesglansen framträdde dessutom mer när jag stickade med de tunnare stickorna så jag valde att sticka med dem. Detta gjorde dock att jag fick gå upp två storlekar i mönstret, så jag kände mig länge osäker på om garnet skulle räcka. Alternativplanen var trekvartsärmar. Men chansningen gick ju vägen.  När koftan var klar fanns det faktiskt ett helt nystan över.

IMG_4021

Tulpan-panelen i närbild

 

11 reaktioner på ”Min Tulpan-kofta

 1. OJ, SÅ FIN koftan blev! Den kan du verkligen vara nöjd med!!!
  Frisyren var också jättefin! Vi tyckte båda, att du är SÅ fin i uppsatt hår!
  Kanske får se den flera ggr.?! Förstår, att det är jobbigt, att ”mixtra” med håret när man har bråttom!
  Hur som helst fin syfröken i fin kofta och fin frisyr!!

  Gilla

  • Tackar, tackar! Hade koftan på jobbet idag. Den är väldigt skön. Och det är skönt med uppsatt hår, men det får man planera kvällen innan och sätta väckarklockan lite tidigare 😉

   Gilla

  • Mönstret heter Tulip cardigan och hittas på Ravelry (klicka på länk i bloggen). Jag har dock stickat med annat garn än det som använts i beskrivningen. Jag har använt Sandnes Alpakka silke, ett mycket skönt garn men som krävde att jag fick gå upp två storlekar. Stickfasthetsprov rekommenderas!

   Gilla

  • Tack! Designern (Vera Sanon) skriver på Ravelry att hon lagt ner lite extra tankemöda just på axlarna. Det är för att få dem snygga som man först stickar lite uppåt och sedan stickar resten av koftan neråt.

   Gilla

 2. Väldigt, väldigt fin!!! Och garnet räckte! Blir sugen på att sticka, särskilt med tanke på detaljerna. Nån med stor kunskap har designat! Och vilken nobel frisyr!!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s