Behöver hundar kofta?

IMG_1654

Alice behövde det i alla fall. Nu har hon fått en. Det har varit ett roligt projekt, bortsett från knåpandet med ökningar mitt fram. Jag har sett det som en utmaning att få fram en modell precis som jag (och Alice matte och husse) ville ha den. Önskemålen var knäppning med kardborrband på ryggen så att det ska vara lätt att ta på koftan, koftlängd till svansen ungefär och 4-5 cm ärmar, jag menar ben. Vi enades om ribbstickning för passformens skull.

Jag gjorde ett par förkortade varv i nacken för att koftan inte ska vecka sig där, ser man på bilden kunde jag gjort några fler. Och så är det några förkortade varv där bak också för att koftan ska svänga ner runt baken. Eftersom jag inte precis bor ”next door to Alice” har jag fått titta på fotot av henne för att få rätt proportioner när inte mina måttanteckningar varit tillräckliga. Och så tittade jag lite på foton av andra vinthundar, och då insåg jag vad Alice matte menat med att det nog var lättare att sticka en kofta till en tik. Ett kroppsdel mindre att ta hänsyn till vid designen om man säger så. Tack och lov för det!

Min tanke har varit att försöka hålla mig konsekvent till ribbstickning och få ökningar och minskningar att passa in i mönstret. Det var det som krånglade till det vid bröstkorgen där jag behövde öka på avigsidan också. Att ”tänka spegelvänt” är inte min starkaste gren.

Här kommer lite bilder som visar några av mina konstruktionslösningar, först benen:

IMG_3125

Jag stickade in garn i avvikande färg där benen skulle vara – som man gör med vant-tummar. Maskantalet bestämdes dels av Alice bens tjock(?)lek, dels av ribbstickningsmönstret.

IMG_3134

Den rätstickade biten i ryggen är till för att sy fast underdelen av kardborrbandet i.

IMG_3139

Är rätt nöjd med mönsterpassningen!

Den sista klurigheten var att få till ett snyggt avslut som också matchade ribbstickingen. Jag drog mig till minnes att det finns något som heter avmaskning med I-cord och hittade denna instruktionsfilm som hjälpte mig att få till det.

IMG_3130

Tänk, jag som har stickat så mycket och så finns det så mycket kvar att lära! Det här är min första avmaskning med I-cord.

Du som inte redan tagit chansen – idag är sista dagen att delta i min tävling. Klicka här för att få veta mer.

 

 

 

 

2 reaktioner på ”Behöver hundar kofta?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s