Krage från Shetland

Inspirationen kommer ibland när man som minst anar det. För två veckor sedan tittade jag på deckaren Shetland på TV (synd att serien är slut, jag gillade den). Och då såg jag en småblommig klänning med jättesöt krage. – En sån ska jag sy på min nästa klänning, tänkte jag. Hade tänkt visa stillbild från det avsnittet här, men jag får inte till det. Det kan bero på något upphovsrättsligt. Fast egentligen var den inte så märkvärdig, väldigt lik en krage som jag lärt mig kalla gosskrage, men som nu mest tycks kallas Peter Pan-krage. Som av en händelse kom i veckan en bok om klädsömnad som jag beställt och i den fanns tips på vad man kan tänka på när man gör en sån krage. IMG_2776

Som brukligt är när man konstruerar en platt liggande krage börjar man med att rita av halsringningen på plagget: mönsterdelarna till fram- och bakstycke läggs med axlarna mot varandra, men – och nu kommer det fina i kråksången – omlott 13 mm vid yttre axelspets. Då kommer kragen att ligga snyggt och inte ”yva sig” i ytterkanten.

Underkragen ska klippas något mindre än överkragen för att överkragen ska råda och inte underkragen ska titta fram. Jag löste det genom att klippa till överkragar och underkragar samtidigt och sedan klippa bort 3 mm längs kragens ytterkant på underkragen.IMG_2782

I boken läste jag också om en slags kurvmall som kunde vara bra att ha när man exempelvis ritar kragar. Det slog mig att det måste vara en sådan jag ärvt efter faster Lisa men aldrig riktigt fattat vad jag kunde använda den till. Jag fick leta en stund. Det hade ju varit förargligt om den försvunnit nu när jag vet vad man kan använda den till och faktiskt skulle ha nytta av den. Så här ser den ut:

IMG_2786Hopfällbar också!

Boken heter förresten Gertie´s New Book for Better Sewing och är skriven av Gretchen Hirsch. Många bloggare har redan skrivit om den så jag var nyfiken och förväntansfull. Jag har inte hunnit läsa så mycket i den än, men den tycks vara full av tips på allt från hur man syr ”dress-shields” (svettlappar till finklänningen) till hur man justerar mönster så det passar ens egen figur och hur man gör tygklädda knappar. Det jag tror jag kommer ha störst glädje av är mönstren som följer med boken och instruktionerna och tipsen till hur man syr de olika modellerna, alla i en slags modern 50-talsstil. Boken är roligt skriven så man kan läsa den som en vanlig bok, inte bara använda den som uppslagsbok.

IMG_2784

Här har jag trappat sömsmånerna (klippt dem olika breda för att de ska synas mindre) och jackat dem (för att få snygga svängda linjer). Jag har lärt mig att belägget ska strykas fast på underkragen, med undantag för vita genomskinliga tyger där man kan behöva stryka fast det på överkragen för att inte sömsmånerna ska synas för mycket. Hur gör ni?

IMG_2788

Kragen maskintråcklad fast på livdelen. Tyget har jag köpt på Emmaus – 100 kronor för 5 m på 120 cm bredd, helt nytt, designat för lapptäcksarbeten men blir fint som klänning också, tycker jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s