Stockholms-sejour

Veckan som gått har jag tillbringat hos min yngsta dotter i Stockholm. I början på veckan var även äldsta dottern ledig så hon kom upp från Eskilstuna. Vi har haft fina dagar tillsammans. Måndagen var kanske lite väl varm – 33 grader i storstan kan ju göra vem som helst lite matt – men  genom att varva shopping med en svalkande båttur till Djurgården gick det bra. På samma sätt varvade vi besök i konsthantverksbutiker med god ”hemgjord” glass på Söder. Det fanns inte mindre än 18 spännande smaker att välja på. På kvällen tog vi med oss pastasallad till klipporna vid Kristineberg, tittade på båtlivet och badade från klipporna.

Tisdagen tillbringade vi större delen av dagen på Naturhistoriska museet. Så mycket man lärde sig om både djur och natur och inte minst människan. På kvällen åkte äldsta dottern hem till sitt. Yngsta dottern skulle jobba så jag passade på att träffa min syster. Vi åt supergoda tapas på Sardin på Söder.

I onsdags var yngsta dottern och jag på Sven-Harrys konstmuseum och såg utställningen Svenskt mode 2000-2015. Utställningen visar tidens tongivande uttryck och mest nyskapande design. Fascinerande! Inspirerande! Uppiggande!

Här är ett personligt urval, först en favorit –

2014-08-06 15.13.14

Minimarkets kavaj från höstkollektionen 2008, tillsammans med byxor från hösten 2007.

Jag har försökt komma på varför jag gillar det här och tror att det är det spännande mötet mellan feminint och maskulint i samma plagg: en i grunden maskulin kavaj har här fått en typ av mjuka, draperade slag. De rutiga byxorna ser ut som en traditionell helveckad kjol upptill. Nertill ser de ut som kjol och byxor på samma gång.

Så till uppsnappada, roliga detaljer:

2014-08-06 14.49.18Byxor i bomull och organza av Leonard Kocic, hösten 2014.

Byxorna är som två byxor i varandra. På det yttre paret är innerbensömmen öppen mitt på benet och när man tar på byxorna sticker man ut fötterna genom den öppningen och inte genom ”fotöppningarna”. Jackan till var sydd efter samma idé, men tyvärr blev inte bilden på jackan bra. Utställningen är indelad i olika teman och Leonards plagg visades under temat Framåt. Leonard Kocic, född 1992,  har studerat vid Beckmans designskola 2011-2014.

2014-08-06 15.10.56Ann-Sofie Back Atelje vår 2002

Kul idé att använda knappar och knapphål som dekorativ detalj!

Så något för alla stick-intresserade:2014-08-06 15.01.33

Sandra Backlund, topp höst 2007 sedd framifrån …2014-08-06 15.03.40och snett bakifrån.

Man ska såklart inte visa bilder med så dålig kvalité på sin blogg, men det är den enda jag tog ur denna vinkel och jag vill så gärna visa mångsidigheten i detta plagg. Jag gissar att man kan vända på toppen och bära den på flera olika sätt, eller vad tror du?

Är du i Stockholm senast den 31 augusti (sista utställningsdagen) och är det minsta modeintresserad kan jag varmt rekommendera dig att besöka utställningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s