Rödbeta och apelsin, rödpang och marsipan

Vilken är den ultimata mössan? Kan det vara så enkelt att baskern är lösningen på mitt dilemma? Jag har stickat baskrar förut, men hittade nyligen en smart beskrivning som går att använda till vilket garn som helst och kunde därför använda garn som blivit över när jag stickat min kofta. På så sätt kom baskern ”Rödbeta och apelsin” att matcha koftan i den rödbruna färg som jag bara älskar.

Jag ville göra en liten kul detalj, bara något litet som stack ut lite. Det blev den apelsingula toppen. Garnet i toppen är Bragegarn – hade en sån där ”provkorv” kvar från en växtfärgningskurs, troligen färgad med krapp och koschenille. Bragegarnet är egentligen ett vävgarn och filtar inte ihop sig som finullsgarnet, men det gör inget när det bara använts som en liten detalj, tycker jag. Det rödbruna garnet är Rauma finull, färg 488. Färgen heter alltså inte rödbeta.Jag tyckte bara att det lät lite kul med kombon rödbeta och apelsin … Det har funnits en färg i Rauma finull med det namnet, men det var en annan nyans.

Undersidan av baskern är inte stickad efter beskrivningen för jag fick för mig att det skulle bli för pösigt, liksom. Så då gjorde jag intagningar där jag gjort uttagningar förut, tills kanten var ungefär 7 cm och jag bedömde att hålet skulle passa mitt huvud.

Dragspelskanten hittade jag på själv: * 3 varv aviga maskor, 3 varv räta maskor * upprepat totalt 3 gånger och till sist 3 varv aviga igen. Insidan är resårstickad: 2 räta, 2 aviga. (Om du vill sticka en själv: börja med ett rätt varv innan du börjar med resåren.) Hela kanten är stickad med ett halvnummer mindre än själva baskern.

Men jag kunde inte släppa tanken på originalbeskrivningen. Kanske det där lite pösiga inte var så dumt ändå? Så jag stickade en basker till, hade ännu mera Rauma finull hemma i färgerna rödpang, marsipanros och azalea (minns inte vad den ljusaste rosa heter).

Det är samma maskantal längst ut i båda baskrarna, men jag råkade ha ett kvarts (!) nummer mindre stickor i baskern till höger. När jag skulle blocka den randiga baskern tyckte jag att en mattallrik var för liten så jag blockade med en pizzatallrik.

Den här är favoriten, blir ett finare stuk på den.

2 reaktioner på ”Rödbeta och apelsin, rödpang och marsipan

  1. Fina baskrar! Jag stickade en efter att ha sett Guernsey litterary and potato peel pie society men det var en sådan där liten historia, betydligt charmigare på den vackra huvudrollspersonen än på mig… gillar dina bättre, generls med häng att stuka till efter humör!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s