Ormbunke och fjäder

Ormbunke och fjäder heter mönstret till den här koftan på svenska, Fern and feather på engelska. I original har den ingen knäppkant, men jag använder kofta mer än tröja så jag har gjort om mönstret lite.

Garnet är Rauma finull i en av mina absoluta favoritfärger, rödbrun nr 488. (Tråkigt namn på en fin färg!)

Knapparna är riktiga pärlemoknappar, dyra som skam fast Nina i sybehörsaffären i stan prutade med sig själv :). Jag tror att knapparna nästan kostade lika mycket som garnet, men eftersom de passar så bra så fick det svida i börsen. Tyvärr visar det sig nu att de är ömtåliga. En gick sönder redan innan jag börjat använda koftan, råkade slå i en bordskant och så gick halva baksidan av. Tur det finns Karlssons klister!

För första gången har jag provat att virka steeken.

För den som inte vet vad är en steek är: fast man ska sticka en kofta stickar man en tröja, runt, runt på rundstickor. Mitt fram lägger man till några maskor där man sen ska klippa upp koftan – en s.k. steek. Den måste säkras på något sätt innan man klipper och det kan man göra antingen genom att sy med symaskin eller virka längs båda sidor om den rad maskor som man ska klippa i. Knäppkanten stickar man på efteråt.

Jag virkade alltså, smygmaskor och det fungerade bra i och med att jag stickade i ett ullgarn som inte är Superwash-behandlat. Maskorna höll sig fint på plats även efter uppklipp, kanske, kanske hade kanterna hållit även utan band men jag hade hittat ett så fint och färgmatchande band som jag sydde över dem. Det är roligt när insidan är fin också!

Det blev mycket garn över så jag stickade en matchande mössa med delar av samma motiv. Mössan är stickade med grövre stickor och två trådar av garnet. Den bygger på en enkel grundmodell som jag ska testa på mina elever i åk 8 i höst, men jag har utvecklat den för att komma närmare min idé om en optimal mössa som både värmer, sitter skönt och passar mitt huvud.

Min mössa har en låång resår som viks tre gånger för att få en lite bullig effekt och värma gott om öronen.

Det blev mer garn över så jag stickade en minivante att ha på ryggsäcken, Wisby Mini Mitten av Sofia Kammeborn. Jag såg att hon rear sina vantmönster på Ravelry till och med fredag den 4 september 2020, kod: MITTENS. Jag vill vara tydlig med att jag på intet sätt är sponsrad att skriva om det, tyckte bara att det passade att nämna det.

2 reaktioner på ”Ormbunke och fjäder

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s