Lavendel, lavendel, lavendel

Jag ÄLSKAR vår lavendel. Det gör fjärilarna också.

Nu, innan blommorna slagit ut, är det tid att plocka för framtida behov … Jag har lagt lavendeln till tork i min ateljé. Det doftar underbart. Lavdendeln som jag plockade häromdagen har redan torkat. Knopparna ligger avrepade i en fin gammal plåtask. För första gången sparar jag även stjälkarna, har läst att de ska vara bra braständare.

Kanske jag broderar fina lavendelpåsar så småningom, men just nu fick det bli ”akutpåsar” till mina projektkorgar med ullgarner i:

En tygbit på 10×25 cm som viks dubbel och sys ihop med 1 cm sömsmån.

Ovankanten viks ner ungefär 3 cm mot det som ska bli insidan på påsen.

Rätsidan vänds ut, påsen fylls med lavendel och knyts ihop med ett fint band.

När det mest akuta lavendelbehovet var tillfredsställt gav jag mig på att göra ett par lavendelflaskor. Den första tog jättelång tid att göra. Den andra gick betydligt fortare. Det var lite pilligt just i början, innan man fick ordning på alla stjälkarna. Skulle jag göra en tredje går det troligen ännu fortare för nu har jag hittat en film som visar hur man gör lavendelflaskor. Den är förvisso på franska, men bilderna är väldigt instruktiva i sig så man behöver inte kunna språket för att förstå. Tipset i början om hur man tar ett glas till hjälp i början ska jag absolut testa nästa gång!

Den här lavendelgalgen gjorde jag för flera år sedan, har för mig att jag fick iden från någon bok om presenter man kan göra själv.

Det är dags att fylla på ny lavendel och fixa frisyren

Man kan ju också helt enkelt göra en liten lavendelbukett … Vad gör du med lavendel?

Länktips: Här får du veta lite mer om lavendel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s