Upplevelsen av utställningen Next level Craft är svår att fånga i ord. De slöjdade, sagolika väsen som fanns i rummet, placerade så att de gav intryck av att vara på väg mot ett gemensamt mål, fick något trolskt, nästan magiskt, över sig tack vare kombinationen av ljusväxlingar och specialkomponerad musik.
Ullgudinna av Johanna Hofring och Tor Söderin
Klänning och virkad krona i virkad ull från Klövsjöfår. Daggdroppar på kronan av bergkristall och rosenkvarts.
Broderierna utförda med växtfärgat garn, bland annat med vejde (blå färg).
Enligt utställningstexten bad man förr i tiden till de nordiska gudarna för att få hjälp med färgningen.
Det fanns ytterligare en ullgudinna och hon följdes av två små vejde-väktare…
Här är den ena i närbild. Lägg speciellt märke till de blå klorna och kronan som jag tror är av flätad vejde. Den påminner lite om min kanin, fast med dreadlocks.
Den första ullgudinnan hade dessa maneter som följeslagare.
Helena Hörstedts vittra är inspirerad av svenska folksägner och slödjtraditioner. Genom att fläta sidenband i en teknik inspirerad av näverflätning har hon gestaltat den mystiska, onåbara och förföriska vittran med hår så långt att det släpar på marken.
Malin Bobeck Tadaa: Tactile Refuge
Jaquarvävda interaktiva textilier med invävd fiberoptik.
Tyvärr förstod jag inte att man fick röra verken så upplevelsen blev inte så interaktiv. Man skulle nog ha omfamnat den här skulpturen i mitten av installationen så hade det hänt grejer – så tolkar jag utställningstexten så här i efterhand. Varför läste jag inte skyltarna ordentligt på plats, utan först när jag kom hem och läste på fotografierna av skyltarna? Det står nämligen: Den tuftade skulpturen i mitten är hjärtat i verket. Den kontrollerar hela installationen. När du rör vid den och kramar den påverkas hela atmosfären runt omkring. Förhoppningsvis får du en magisk upplevelse och går härifrån med ett leende på läpparna.
Än om ingen av oss kramade ”den ulliga ballongen” fick vi verkligen en magisk upplevelse och gick från utställningen med ett leende på läpparna. Utställningen rekommenderas å det varmaste, sista dagen är den 21 oktober.