Sockstickning

Citrus-sockorna är färdiga och syrran har fått dem i födelsedagspresent.

IMG_9266

Det har kanske inte känts som det mest naturliga valet att sitta och sticka yllesockor den här sommaren, men om man väljer mellan det och att sticka på en yllepläd som bara bli större och större i knät då är valet inte så svårt eller konstigt.

När jag skulle sticka andra hälen tog det bara stopp i hjärnkontoret (kan det har varit värmen?) så det var tur att Tantulltuss lagt ut en instruktionsfilm om hur man stickar häl med förkortade varv.

Jag har lärt mig mycket på att sticka de här sockorna, t.ex. att den tråd som ligger närmast kroppen (eller som man tar underifrån) är dominant. När man stickar flerfärgssticking ska man bestämma sig för vilken färg som ska vara dominant och sedan hålla sig till det hela tiden, på båda sockorna. Jag lyckades inte helt (värmen igen…) men det är inget som syns.

De här sockorna blev utsatta för diverse experiment under arbetets gång: Jag har prövat att sticka dem med strumpstickor, både runda och fyrkantiga, och rundstickor i två längder, både med runda och fyrkantiga stickor i ändarna.

Det började med att jag ville testa att sticka båda sockorna i ett par samtidigt med Magic loop-teknik. Som jag berättat tidigare gick det sådär. Garnerna trasslade ihop sig. Jag övergick till att sticka med strumpstickor, testade som sagt med både runda och fyrkantiga och så här i efterhand kan jag bara konstatera att jag skulle följt rådet att använda något grövre stickor än normalt när jag stickade med fyrkantiga stickor. Jag upplevde att stickningen blev lite mer kompakt och oelastisk med de fyrkantiga stickorna, men detta hade troligen avhjälpts med grövre stickor.  Mitt val av stickgrovlek  var definitivt ingen bra kombination vare sig med mönsterstickning eller med socka med häl med förkortade varv (som ger en socka som är snävare än vanligt över vristen).

Till sist hittade jag stickan som gav önskat resultat: en sticka från Addis, 80 cm lång och med diametern 2,75 mm med runda stickor i ändarna.

Jag har alltid tyckt att kvartsnummer på stickorna verkar onödigt. En kvarts milimeter kan väl inte göra någon större skillnad, liksom? Men jag får ta tillbaka det där nu, för sockorna blev precis lagom elastiska och kommer äntligen att passa min syster.

Förutom olika varianter på stickor har jag också investerat i sockblockare till det här projektet.

 

 

Modell: Citrus (av Anna Bergman alias Tant Ulltuss). Beskrivning finns både i boken #tantulltusssockor och på Ravelry. Garnet är Trekking sockgarn färgat av Tant Kofta.

 

Jag hade tänkt avsluta med att presentera vinnare i min tävling, men det var inte så många som skickade in svar och tyvärr var det inte någon som hade alla rätt, så det blir ingen prisutdelning.

Här är i alla fall de rätta svaren:

  1. sjalen färdig 1 november
  2. Jämnt ojämn och flera Leftie-sjalar
  3. broderad familjekudde

Tack till er som var med och bättre lycka nästa gång!

 

Ha en skön augusti-helg!  Ewa

 

 

3 reaktioner på ”Sockstickning

  1. Jättefina! Jag gillar också Tant Ulltuss sockar och har ständigt ett eller två par på gång, uppskattade presenter! Det där med att vara konsekvent med hur man håller trådarna tycker jag spelar roll bara när man stickar rutigt med varannan maska i olika färg, annars brukar det inte synas alls. Men i rutigt syns det oerhört tydligt… På många mönster behöver man ju också skifta hur man håller beroende på hur långa flotteringarna är, och då gör jag det utan att tveka. Ibland sägs det så mycket om hur man ska göra utan att det är så himla verklighetsförankrat tycker jag. Sticka på!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s