Hantverksmässa

Denna helg är det Hantverkshelg i Hemvärnsgården i Åled. Det är Enslövs hembygdsförening som står som arrangör, i samarbete med Vuxenskolan och Kulturnämnden i Halmstad.

Det finns allt möjligt att titta på, hemgjorda kort, saker flätade av pil, trasmattor, saker gjutna av betong, keramik, tavlor – både målade och fotografier, hemstöpta ljus …

img_6028

och charmiga, virkade ugglor.

Jag gillar den här typen av arrangemang. Det är inte så pretentiöst, gemytlig stämning och lite sådär som man kan se på TV ibland – med våffelservering, skolbarn som säljer hembakat, lokalproducerad honung …  Jag tycker det är roligt att se vad folk pysslar med hemma i stugorna, och jag fascineras av engagemanget och viljan att dela med sig av sin kunskap till nya generationer.

img_6029

”Det har visats så mycket stickning från Halland så nu plockade jag fram lite Hallandssöm.” Lite och lite … Det ska bli en gardin så småningom! Lägg märke till att även blusen är prydd med Hallandssöm.

Samma kvinna kunde dock inte helt låta bli stickningen, utan visade hur hon stickar grytlappar i dubbelstickning och tog sig tid att visa både uppläggning med två färger och själva stickningstekniken.

IMG_6031.JPG

Nu måste jag ju bara prova själv!

Det blev en del inköp: kladdkakemuffins hos skolbarnen,

img_6044-2

en handvävd väska av garn färgat med björklöv. Kvinnan som vävt tyget berättade att hon nu är blind men snart skulle till ögonläkare och hoppades att det finns något man kan göra åt det. Det är sorgligt att hon inte längre kan se allt det fina hon gjort tidigare. Hon hade även målat tavlor, gjort keramikskålar och glasfusion.

img_6040-2

Jag har gått och klappat fårskinnsfällar på åtskilliga hantverksmarknader. Idag kunde jag inte stå emot längre … Den här hade en så fin mörkbrun färg, och så har fåret betat i Marbäckshult, mindre än en mil hemifrån. Det kändes liksom att det var mitt redan innan jag köpt det :). Se så bra det passar i soffhörnet som nu blir ännu gosigare att krypa upp i …

img_6035-2

Här kommer jag nog spendera resten av lördagen!

*

Hantverkshelgen är öppen även imorgon, söndagen d. 23 oktober,  mellan kl. 13 och 16.

8 reaktioner på ”Hantverksmässa

 1. Vilket underbart fint tyg på väskan, hoppas verkligen att kvinnan som gjort det kommer kunna se igen! När är det egentligen din tur att vara med på mässan? 😉 Tänk vad mycket fint som görs i lilla Åled med omnejd!

  Gilla

 2. Jag tycker,att du skall satsa på jubileumsåret 2017.Nu har du ju tid på dig
  att samla alster.Du har ju fått många ”rosor” hitintills.

  Gilla

 3. Pysmys en höstsöndag! Sedan ser vi fram emot mönster på grytlapparna! Niklas mormor stickade sådana men jag fick aldrig lära mig hur! Hon gjorde även grytlappar i binge – också fina men på tok för små, mest till lyst!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s