Symester efter påsk

 

Jag har haft några dagars symester efter påsk. Ordet symester har jag lånat från Anna Neah. Visst låter det härligt?! Flera dagar då man helhjärtat kan ägna sig åt att sy. Först hade jag planer på att åka till Göteborg för att titta i tyg-, garn-  och sybehörsaffärer, men ska jag vara ärlig så finns det redan oerhörda depåer hemma så jag öppnade mitt projektskåp i stället …

Jag har en älskad och mycket använd kjol som krympt i garderoben.  Den har fått hänga kvar just för att jag tyckt så mycket om modellen, har tänkt att jag genom att titta på hur den är konstruerad skulle kunna få till en liknande i något större storlek. I mitt projektskåp fanns ett ylletyg som matchar koftan jag håller på att sticka (varför bara hålla sig till ett projekt?). Färgen är lika vacker som svårbeskriven, ett mellanting mellan bordeaux och mörklila, mullbärsfärgad kanske? Eller aubergine? Modellen är egentligen ganska enkel: ett helt framstycke, fyra delar bak. Framifrån ser kjolen ut som en helt vanlig, rak kjol. Pennkjol tror jag modellen kallas. IMG_4794 (3)

Det är de två mittbakstyckena som gör modellen lite speciell:

IMG_4791 (3)

Genom att mittbakstyckena är lite utställda i nederkant blir det lite klock i kjolen baktill.

Jag har utgått från ett grundmönster till kjol, delade bakstycket vid inprovningarna så att jag fick sidstycken och mittbakstycken. Det senare ställde jag ut 2 cm i var sida, började ungefär 20 cm från nederkanten vilket tyvärr inte framgår av skissen.

Skanning_20160330 (2)

Linningen är formsydd för bättre passform. Kjolen är fodrad med ett viskosfoder, fick veta av expediten i tygaffären att det är att föredra framför acetatfoder om man vill undvika statisk elektricitet. Och det vill man ju. Har fäst fodret i sidsömmarna med luftmaskkedjor. Det fanns något liknande på den gamla kjolen.

IMG_4810

Jag har också tagit efter ursprungskjolens knäppning som sitter inuti kjolen.

IMG_4809

Det var ett tag sedan jag sydde kläder nu, var lite ringrostig.  Hoppas att vecket inte kommer att kännas. Det syns i vart fall inte på utsidan. Vill helst inte sprätta mer.

Trots noggranna mätningar mötte inte ovankanterna varandra vid blixtlåset tidigare. Nu är i alla fall det åtgärdat. Och jag har en kjol som inte sitter som et korvskinn 🙂 .

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s