Stickutställningar

För en vecka sedan gjorde jag och kollegan Agneta en utflykt till Falkenberg. Vi tittade på två utställningar på temat stickat på Falkenbergs museum. Utställningen Knitwear Chanel till Westwood var klart sevärd med många fina stickade designerplagg från början på förra decenniet fram till idag. Men där fanns också exempel på hur vanliga husmödrar i slutet av 40-talet trots stor brist på material lyckats sticka väldesignade plagg. Det måste ha krävts mycket funderande för att få alla restgarner att räcka till regelbundet återkommande ränder och rutor i en hel kofta. Vi blev stående framför de stickade yllebaddräkterna en stund och funderade på hur de skulle se ut om man verkligen badade med dem på.

IMG_2647

De här bilderna är från utställningen SKAL – stickade experiment av Matilda Norberg. Ett par av plaggen i utställningen var nyligen framtagna i samarbete med italienska stickfabriker. Det är ett hedersuppdrag som en framstående student vid någon av de främsta designskolorna i Europa får varje år – för att tekniskt utmana fabrikerna.

Det här är mitt favoritplagg på utställningen.

IMG_2660

Matilda Norberg har studerat både på Handarbetets Vänner och Konstfack och arbetar både hantverksmässigt och industriellt. I den här koftan har hon jobbat med en teknik där man stickat med fler och fler trådar av garnet så att maskorna blivit grövre och grövre. Det syns allra bäst bakifrån:

IMG_2659

Skulpturalt!

Båda utställningar pågår fram till den 17:e maj

2 reaktioner på ”Stickutställningar

  1. Den utställningen vill jag se! Mormor Ingeborg hade en blå stickad baddräkt när vi badade i Barsebäck på 60-talet. Minns fortfarande hur hon tyckte att den skavde i blött tillstånd.
    Så fin din bolero blev, trots allt stök! Ett litet smycket!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s