Snö på min nya klänning

IMG_2671

Har precis sytt en ny klänning och passade på att fotografera den när det kom lite snö.

Modellen är en gammal favorit i repris. Andra jag sytt efter samma mönster kan man se här, här och här. Mönstret kommer från Svenska mönster. En del av deras modeller har trevliga namn som Doris, Gloria och Simone, men den här heter tråkigt nog ”Klänning 3V08”.

Den här gången ville jag ha lång ärm. Det fanns ingen i mönstret så jag testade att utgå från mina grundmönster (använder dem som finns med i Mönsterkonstruktion Damkläder av Inger Öberg och Hervor Ersman). Jag mätte omkretsen på ärmhålet på klänningen och motsvarande mått på grundärmen. Det var samma mått, men jag tog det säkra före det osäkra och sydde upp en ärm i annat tyg först. Den passade utan ändringar,  förutsatt att man nålade i den med följande sömmerskeknep:

IMG_2616Lägg plaggets ärmhål och ärmen kant-i-kant. Lägg pekfingret under.  Nåla inifrån ärmen. På så vis går det åt lite mer tyg från ärmen än från plagget för varje nålning och du får i en ärm som är något större än ärmhålet. Du får en ”hållning” på ärmen.IMG_2640Nåla tätt!

När jag sydde i ärmen välsignade jag den finess som min symaskin är utrustad med:IMG_2643Man kan ställa in den så att när man släpper gasen stannar maskinen med nålen nere och pressarfoten lyfts en aning så att man kan rätta till ev. veck och rynkor utan att tyget rubbas ur läge.

Däremot upptäckte jag att finessen med det nya strykjärnet inte alltid är så smart. Det har en avstängningsmekanism för att det inte ska uppstå eldsvåda om man glömmer att dra ur kontakten. Strykjärnet stängs av om man håller det stilla för länge, eller om man lämnar det upprättstående mer än 8 minuter. Så när jag håller på att sy måste jag skaka på strykjärnet var 8:e minut för att det inte ska vara kallt när jag vill använda det. Hmpf!

Lite detaljer som jag gjort annorlunda mot tidigare klänningar av samma sort:IMG_2690Alla klänningarna är kantade med snedremsa av klänningstyget men den här gången valde jag att vika remsan utåt.

IMG_2706Denna gång sydde jag fast dragkedjan ungefär som när man syr i dragkedja på en kjol. Bra när man inte vill att dragkedjan ska synas och bara har en vanlig dragkedja till hands.IMG_2711I nacken sydde jag fast en hake och en hyska. Hyskan sydde jag med knapphålsstygn kring en ögla av fyrdubbel sytråd. Haken lackade jag med nagellack. Allt för att de ska synas så lite som möjligt.IMG_2684Fickor i sidsömmarna – precis som på tidigare klänningar i samma modell.

<a href=”http://www.bloglovin.com/blog/11722817/?claim=rmchh665ghr”>Följ min blogg med Bloglovin</a>

7 reaktioner på ”Snö på min nya klänning

  1. Snyggt! Du ”poserade” som fotomodellerna ”tvingas” göra.(Tom i baddräkter i snö och kyla!!)
    Fiffigt att måla haken, så att den syns mindre.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s