Vante för förälskade

IMG_2581Uffe och jag förlovade oss på Alla hjärtans dag 1985, alltså för 3o år sedan. Då fick vi (kanske mest jag) en beskrivning till en stickad vante för två. Nu, tre decennier senare, bestämde jag mig för att sticka en sådan vante i present till Uffe på Alla hjärtans dag. Hur otroligt det än låter så hade jag varken garn eller stickor hemma för projektet så jag kom igång för sent för att bli helt färdig på själva jublieumsdagen,  men nu är den klar och vi ska ut och provgå den. Den är väl inte lämplig om man ska hoppa över stock och sten men för en stilla promenad på slätt underlag bör den fungera. Uffe kom inte med på bilden men det gjorde de fina rosor han gav mig.

Egentligen består presenten även av åtminstone en kompletterande vante till Uffes andra hand men det får bli en senare fråga. Tillfälligt löser vi problemet genom att låna dottern Idas Lovikka-vantar som hon vänligt nog lämnat kvar här hemma.

Min vante har egentligen inte så många likheter med den i beskrivningen förutom just att den har två ingångar. Vanten i beskrivningen har inga broderier, inga uppvikta muddar och är gjord av annat garn. Inspirationen till min vante har jag fått från Idas vantar. Jag har gjort mudden på herr-delen en storlek större än den på dam-delen eftersom våra händer är olika stora.  Så var det inte heller i ursprungsbeskrivningen. Jag har skrivit ner hur jag gjorde så att du också kan hålla din käresta i hand när ni promenerar i vinter.

 

ParvanteIMG_2583

Lovikkagarn, strumpstickor nr 5 samt 40 cm rundsticka i samma grovlek.

Hela vanten stickas med räta m.

Lilla mudden: lägg upp 28 m på två stickor. Sticka 1 v. Fördela m på 4 stickor. Se till att första varvet nu ser ut som ett avigt varv. Sticka 10 v. Vänd avigan utåt. Sticka 20 varv. Maska av 9 m. För över resterande maskor på en rundsticka.

Stora mudden: lägg upp 32 maskor och sticka som ovan.

När båda muddarna sitter på rundstickan (19 m+23 m=42 m) stickas själva vanten. När vanten mäter 21 cm (mudden uppvikt, inte nerfälld) börjar avmaskningen. Den är lite oregelbunden i början på grund av muddarnas olika storlek. Flytta över maskorna till strumpstickor: 10 m på första stickan, 9 m på andra stickan, 12 m på tredje stickan och 11 m på fjärde stickan.

Sticka första och andra stickan utan hoptagningar. Tredje stickan: sticka 2 m tills i början och i slutet. Fjärde stickan: sticka 2 m tills i slutet.

Sticka 1 v utan hoptagningar.

Nästa v: första stickan: sticka ihop de 2 sista m. Andra stickan stickas utan hoptagningar. Tredje och fjärde stickan: sticka ihop de 2 första m.

Sticka 1 v utan hoptagningar.

Fortsätt sedan hoptagningen genom att vartannat varv sticka ihop de första m på varje sticka, vartannat varv sticka utan hoptagningar. Fortsätt tills du har 8 m kvar. Klipp av garnet och dra det genom de 8 m. Sy ihop vanten vid de avmaskade maskorna. Fäst alla garnändar. Brodera på muddarna.IMG_2586

 

 

 

 

 

 

5 reaktioner på ”Vante för förälskade

    • Jag ångade mina med ånga från ångstrykjärnet när de var färdiga och borstade hårdhänt med en mohairborste (annan hård borste som exempelvis nagelborste funkar också) i flera omgångar. Ju ulligare desto varmare!

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s