En ny klänning!

IMG_2547Nu är den färdig – klänningen jag köpte tyg till när Uffe och jag var i Göteborg. Det är en jätteskön mjuk bomullstrikå, närbild kan du se här. Jag utgick från ett mönster i Allt om Handarbete (nr 11, 2008, modell 103) men la till ganska mycket vidd nertill – så mycket som tyget medgav. Klänningen påminner ganska mycket om den här men på min nya klänning är det mer klassisk prinsess-skärning med söm frän ärmhåletIMG_2539

Först var jag lite tveksam till om jag skulle sy på slejfarna som fanns med på mönstret, men sen kom jag fram till att det var liksom de som var det där lilla extra. Jag hittade två jättefina bruna, fyrkantiga  pärlemoknappar som blev pricken över i. Tyvärr bör jag nog sprätta bort dem innan tvätt om de ska behålla lystern. Erkänner härmed att jag fuskat lite med knäppningen av slejfarna – sydde inga knapphål utan sydde bara fast knapparna rakt genom slejfarna.

Jag är väldigt nöjd med min klänning – är möjligen lite fundersam på hur halsringningen kommer att se ut efter tvätt. Jag följde ungefär beskrivningen till halsringningen – vek en remsa av tyget dubbelt och sydde fast runt om och sydde sen med tvillingnål för att hålla sömsmånen på plats. Blev inte riktigt nöjd med tvillingsömmen, så jag tog fram instruktionsboken till symaskinen – och upptäckte att man tydligen  ska trä maskinen lite annorlunda när man syr med tvillingnål:Vanligtvis syr man med liggande trådrulle på den här maskinen, men när man syr med tvillingnål ska man ha stående rullar, dessutom är det viktigt att det ligger filt under så trådrullarna inte snurrar för lätt för då får tråden fel spänning. Filtplattan till den ena trådrullehållaren var borta, men det gick ju lätt att klippa till en provisorisk. Tredje detaljen man ska vara noga med är att ena tråden ska ligga mellan de inre trådspänningsbrickorna och den andra tråden ska ligga mellan de yttre trådspänningsbrickorna. Det blev avsevärd skillnad på sömmens utseende på baksidan:
IMG_2495 IMG_2496
Jag fållade även ärmarna och nederkanten med tvillingsöm, men då gjorde jag så här:
IMG_2500Jag skar till 2 cm breda remsor i tunt vliseline.IMG_2504strök fast dem precis i nederkantenIMG_2509och vek sedan in fållen precis efter vliselinremsan. På så sätt blev fållen precis 2 cm bred utan att jag behövde mäta (man känner var man ska vika, jag har bara ritat för att man ska se var vliselinet slutar). IMG_2513Man kan klippa jack i sömsmånen så att man kan vika dem åt olika håll inne i fållet för att det ska bli lite smidigare.IMG_2516

Hur gör ni när ni fållar trikå? IMG_2545

6 reaktioner på ”En ny klänning!

    • Tack! Funderar på att dra in midjan lite med hjälp av slejfarna genom att flytta knapparna, men det kommer att bildas två veck under bysten ner till midjan då. Vad tycker du?

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s