Enkelt hålvarvsmönster

IMG_1913Det här mönstret har en lite udda historia:

I onsdags var min mor var på utflykt till Varberg med goda vänner. På onsdagar är det torgdag i Varberg, så de gick till torget för att uppleva lite genuin torghandel. I ett stånd stod en kvinna och sålde garn. Hon hade, om jag förstått saken rätt¨, stickat upp sjalar med hålmönster som  skulle vara lätt och jätteroligt att sticka. Och hon beskrev hur hon gjorde. Mors väninna köpte garn till en sjal. På hemvägen blev hon lite tveksam till hur det där hålmönstret egentligen skulle stickas. Mor min kom inte heller ihåg. Hon hade bara lyssnat med ett halvt öra, för hon hade inte tänkt sticka någon sjal. Hon ringde mig för att höra om jag kanske kunde hjälpa till. Hon försökte beskriva hur mönstret skulle se ut och upprepade de instruktioner hon kom ihåg. Idag har jag varit hemma för att provsticka fram ”Varbergsmönstret”. Jag tror jag kom nära nog, så varsågod Pia och alla andra som vill sticka ett lättstickat och roligt hålvarvsmönster – här kommer beskrivningen:


Enkelt hålvarvsmönster

Maskantal: 3 kantmaskor+ ett jämnt antal maskor

OBS! Första maskan lyfts alltid avig!

Sticka 6 v rätstickning

Hålvarv: Lyft som vanligt första maskan avigt. Sticka * 2 rm tills, 2 omslag runt stickan* upprepa från * till * tills 2 m återstår, sedan 2 rm.

Nästa varv: rm. När du kommer till omslagen stickar du 1 rm i ena omslagsvarvet och släpper det andra varvet. Sticka ytterligare 5 räta varv.

Upprepa ett hålvarv,6 räta varv, ett hålvarv tills arbetet nått önskat längd. Avlsuta med 6 räta varv och avmaska sedan.

Egentligen skulle jag bara försöka få fram hålvarvsmönstret (vilket inte var så svårt, det knepigaste var att räkna fram rätt antal kantmaskor för att få kanterna fina). Men eftersom det här garnet bara låg och väntade på att bli någotIMG_1902 så resulterade mina experminet i början till en halsduk. Garnet är har en egen historia, vilket delvis framgår av etiketten:

IMG_1903Sjöhuset är ett galleri som maken och jag besökte under en konstrunda häromåret. Jodå, det blev en tavla också – en akvarell med båtmotiv. Garnet är härligt att sticka med, för lanolinet finns kvar, så det är nästan som att sticka med handkräm.

Jag har lagt upp 45 m och stickar med stickor 3,5. Jag har ingen aning om hur långt mitt hekto garn räcker, hade gärna sett att det blivit lite över till långa, fina fransar också …IMG_1908Jag hoppas på att fransar kommer att hålla ut nederkanten lite, eftersom uppläggningsvarvet blev lite stramt i förhållande till själva stickningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s