För liten ärm

Blusen så gott som klar, bara en liten ärm kvar. Då uppstår följande problem …

IMG_1460Ärmen är för liten. På förebilden är det en hel ärm som går runt hela ärmhålet.
silk-tie-neck-tunic_050508Att jag inte tänkte på det från början. Det blir knepigt att försöka få till en ärm som passar ärmhålet. Jag skulle ha utgått från ett grundmönster istället. Till det finns ärmar som passar!IMG_1463

Jag använder mig av grundmönstren som tillhör boken Mönsterkonstruktion av Inger Öberg och Hervor Ersman. Inger  hade jag som lärare när jag gick min textillärarutbilning. Jag har för mig att hon och Hervor började skriva boken då. Vi fick testa deras instruktioner. Ska man bara skaffa en mönsterkonstruktionsbok så kan jag rekommendera denna, för den innehåller alla grunder och en del fördjupningar OCH som sagt grundmönster i full storlek. IMG_1465Det här är ett experiment alltså, för att se om jag kan få till en ärm som passar ärmhålet. Får se hur det blir … återkommer med resultatanalys längre fram.

Ewa

 

5 reaktioner på ”För liten ärm

 1. Hej Ewa! Jag har nu hittat vem som designat ditt vintage/retro tyg det fina blå du undrade över. Det är en textildesigner som heter Barbro Grytnäs och tyget heter Djungel och tillverkare Mölnlycke Tuppen AB. Med vänlig hälsning Maria/Prylodesign

  Gilla

  • Tusen tack för att du tagit dig tid att ta reda på detta. Hennes namn känner jag igen sedan 80-talet. Har för mig att hon höll på med en del folkloristiskt broderi och ”allmogekläder” då. Nu måste jag ju bara få klänningen färdig snart, känns extra roligt nu när jag vet lite mer om tyget. Tack! Ewa

   Gilla

 2. Åh, hade du henne som lärare, coolt! Jag har gått mönsterkonstruktionskurs och då hade vi den boken som kurslitteratur och jag kan bara hålla med dig, den är verkligen toppenbra! 🙂
  Kul förresten att du kikade in hos mig och lämnade ett litet avtryck så jag hittade dig! 🙂

  Gilla

  • Välkommen hit! Slutrapport på den gröna blusen kommer snart. Dottern har varit hemma och haft synpunkter på den … Låt oss säga som så – det hade nog blivit ännu bättre resultat om jag utgått från Ingers grundmönster helt och hållet … Välkommen tillbaka!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s