Knappjakt

Det kommer en vår … och då vill jag ha en ny vårklänning. Med tanke på att jag gett mig in i Sew for a change (vilket innebär att det inte kan bli fråga om så många tyginköp som vanligt) var det ju tur att jag köpte en del tyger förra sommaren som jag inte hann sy av då. imageJag köpte bland annat det här tyget, och jag bestämde redan från början att det ska bli en variant av den modell som jag sydde förra sommaren. Den nya klänningen ska ha krage och knäppas framtill med knappar. Jag upptäckte att jag har turkos knappar hemma som passar bra ihop med de turkos blommorna i tyget. Men jag har också testat hur det kan se ut med röda knapparimage

och jag undrar om det inte blir ännu bättre med röda knappar? Men då ska det nog vara lite mörkare röda knappar, kanske modell halv kulknapp. Vad tycker du? Kunde vara roligt att få lite uppslag innan jag ger mig ut på knappjakt. Det är ju tursamt att knappar är poängfria i Sew for a change … ;).

Jag måste säga att det är nyttigt att vara med i den här utmaningen, för man tvingas tänka utanför lådan. De två meter tyg jag hade räckte inte riktigt. Framknäppt och krage kräver lite extra. Så jag letade bland mina stuvbitar, och hittade ett … rutigt tyg. Det blev inte så tokigt som det kanske låter:

image

Här har jag lagt ut fickan för att se om tygerna gifter sig (eller är det kanske bara smaker och människor som gifter sig?). När klänningen är färdig kommer fickan bara anas i sidsömmarna. Tyget räckte inte riktigt till kragen heller, så det får bli söm mitt bak (småblommigt gör att skarvsömmen inte märks). Och så blir underkragen också smårutig, och infodringen i livet. Den här mönsterblandningen har man ju sett på kläder ute i butikerna de senaste åren, men är kanske inget jag kommit på att testa om det inte varit för att jag gett mig den på att bara använda mig av sådana tyger som jag har hemma. Ärmarna har jag fått klippa på fel ledd, men det har jag testat tidigare. Det fungerade då, så jag hoppas det fungerar nu också.

Ge mig nu lite synpunkter på det här med knapparna, är du snäll!

17 reaktioner på ”Knappjakt

 1. Kul att du hittat in till mig! Tack för att du skrev en rad. Nu har jag ju hittat hit också och kommer säkert att hälsa på då o då. Det var en upplevelse att komma till Kil. Vi har pratat om att åka dit tidigare men då blev det inte av. Förra året var det ingen Fårfest men i år slog vi till. Oj så mycket det fanns att fröjdas åt!

  Gilla

 2. Instämmer. Röda är finast:) Och visst är det kul vad den här utmaningen gör med hjärnan. För att inte tala om tygförrådet. För första gången kommer väl innehållet minska iställat för att öka och det är välbehövligt i mitt fall.

  Gilla

  • Ja,det är spännande att se vad man kan få ut av det som finns hemma. Var förresten på biblioteket igår och lånade boken Modemanifestet som jag tidigare inte alls tyckt verkat intressant, så visst öppnar Sew for a Chance upp för nya tankebanor. Har du läst den förresten?

   Gilla

 3. Vad är det för nåt, sew it for a change?
  På tal om äpplen i trädgården så kan jag tycka att infrysta äpplen inte blir så lyckat, men det går ju att frysa in äppelmos och äppelkräm och allt annat man gör av äpplen. De är vackra att se på också.

  Gilla

  • Sew for a change går ut på att du från februari och året ut håller koll på din textilkonsumtion. Man börjar med 75 poäng och varje gång man köper ett plagg, ett nysta garn eller tyg får man dra ifrån poäng enligt en lista. Ekologiska val drar färre poäng, secondhand drar inga alls. Varje månad kan man få bonuspoäng om man deltar i extra utmaningar. Mars utmaning handlar om att spara energi. Jag gick med för att jag var nyfiken på om jag skulle klara mig på det jag har hemma under nästan ett år. http://ohmygreendarling.blogspot.se/p/sew-for-change.html

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s