Stickning på biblioteket

Ikväll har jag och en god vän varit på vernissage på Halmstad Stadsbibliotek. Utställningen, Bjärbomönstret – traditionellt stickmönster på nytt sätt, presenterades av Marita Jönsson som är utvecklare inom slöjd och konsthantverk, Region Halland.
Södra Halland var förr mycket fattigt, och stickning – eller binge som det kallas på halländska – blev ett sätt att få in extra inkomster. Bjärbomönstret är ett av de mest kända och omtyckta mönstren. Du ser det som det traditionellt stickats på bilden här ovan. Sedan 1800-talet har man stickat bland annat tröjor och koftor med Bjärbomönstret och färgerna har alltså traditionellt varit rött, blått och vitt. På utställningen fanns dock mönstret på både pärlplattor i grafiskt grått, vitt och svart,
2014-02-24 17.58.59
på en vacker korsstygnskudde
2014-02-24 17.57.13
2014-02-24 17.58.49och på dubbelstickade väskor i modern färgskala.
Den som ville kunde under kvällen få prova på dubbelstickning  under sakkunnig ledning av Kerstin Lindh.
Nu ska du få höra: Marita berättade att samma mönster finns på folkdräktsvantar hos nordsamer! Så här ser de vantarna ut:
2014-02-24 18.20.48Ingen vet ännu riktigt säkert hur det kan komma sig att detta mönster stickats på så vitt skilda håll redan för 200 år sedan. Upptäckten av att samma mönster stickats både av samer och hallänningar ungefär samtidigt har lett till ett samarbete mellan slöjdare från Halland och Nordnorge, men också utmynnat i ett stickprojekt med grundskoleelever i Laholm. Visst är det fantastiskt!

2 reaktioner på ”Stickning på biblioteket

    • Ja, vi har ju Hallandssöm här också. Men jag tycker nog lika mycket om Blekingesömmen med sina pastellfärger och sirliga mönster, eller varför inte Skånskt yllebroderi? När jag tänker efter tycker jag nog lika mycket om alla jag prövat på!

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s