Brudkrona på vinden

Idag har Uffe och jag varit på vinden. Det är alltid ett riskfyllt företag. Vi kommer upp på vinden via en stege som fälls ner genom en lucka ute på balkongen. Träet sväller ibland och gångjärnen till luckan har med åren hamnat lite snett så det är kofot som gäller, både när luckan ska öppnas och stängas. Idag gick det hyfsat lätt och väl uppe hittade vi både det vi egentligen skulle ha – och en massa annat som vi glömt att vi äger. Den här brudkronan till exempel. Den knypplade jag när jag var 14-15 år. Den har aldrig blivit använd för när Uffe och jag gifte oss ville jag ha blomsterdiadem med levande blommor som matchade brudbuketten. Men kronan är i fint skick och jag tänker att den skulle kunna vara fin till en enkel brudklänning i linne eller kanske råsiden.

Och på tal om knyppling hittade jag även de här knyppelböckerna som varit min fars fasters. Hon gick tydligen en korrespondenskurs (är det någon som vet vad det är nuförtiden?) i slutet på 1950-talet. Boken i mitten innehåller de spetsar hon skickade in för bedömning.

Hon hade tydligen lite svårt för skarvknuten …

Det här lapptäcket hade jag helt glömt bort att jag sytt. Jag sydde det till det här rummet när golvet var rött och väggarna grå med röda och vita små mönster. Så här ser det ut på avigsidan:

Och kan ni tänka er – både Uffe och jag hittade våra slöjdpåsar på vinden!

Uffe hittade dessutom en bältesväska och en necessär som han trodde han sytt i åk 5 eller 6. Jag är mycket imponerad av att en kille som var så ointresserad av att sy fick till en så fin necessär med många arbetade detaljer. Det är fickor på både fram- och baksida. De här fickorna med lock och tryckknappar är fastsydda så att det bildas extra fickor innnanför fickorna. Man kan inte se var tryckknapparna är fastsydda!

Inte nog med det …

Inuti är det tre fack.

Den här sydde jag någon gång på högstadiet när man kunde välja extra slöjd – en djungel med vattenfall i bakgrunden. Snett ovanför fågeln anas en tryckknapp. Där har det suttit en brun apa i frotté, men den hittade vi inte.

14 reaktioner på ”Brudkrona på vinden

  1. Men åh så mycket fint du visar upp. Fantastiskt!

    Min mormor var duktig på att knyppla och gjorde så mycket vackert.

    Du valde extra slöjd och min syfröken tyckte att jag skulle ägna mig åt annat och såg till att jag som första tjej i skolan fick ha trä- och metallslöjd. Så jag fick aldrig lära mig ordentligt.

    Din mans bedrift i syslöjdens värld är berömvärd! Heja heja! Den kan han vara stolt över än idag eller kanske ännu mera idag än vad han var då.

    Må gott, ha det fint och var rädd om dig

    Gilla

  2. Vilka fynd! Den knypplade brudkronan! Gick för ett par år sedan en knyppelkurs. Ville gärna prova på även detta hantverk. Trevligt var det men känner att jag nog inte kommer att lägga alltför mycket tid på den grenen även om man tydligen kan åstadkomma riktigt fina saker!

    Gilla

Lämna en kommentar