Banka, banka …

Vad gör egentligen slöjdlärarna på sina studedagar kan man undra när mina förberedelser inför eftermiddagens workshop såg ut så här:

På förmiddagen berättade Christian Svensson, slöjdlärare, slöjdare och maker om sitt perspektiv på slöjdande. Våga misslyckas var ett av hans budskap som jag vill föra vidare till mina elever.

Eftermiddagen ägnades åt olika workshops med anknytning till återbruk. Några testade t.ex. på sashiko, andra gjorde penslar av material som kanske annars bara skulle slängas. Själv testade jag på Tataki Zome – en japansk metod där man bankar in växters färgpigment i tyg med hjälp av t.ex. en gummiklubba.

Växterna jag använt här är palettblad, zebrablad, pelargonia och afrikansk prästkrage.

Med Christians uppmuntrande ord fail harder och våga misslyckas i bakhuvudet testade vi olika växter, att göra symmetriska och mer fria mönster, olika tyger … Helt plötsligt dök den här gynnaren upp bland mina experiment – en liten löving eller nåt. Den ska få pärlögon och vem vet, kanske den utvecklas vidare – för experimentlusten har vaknat igen.

Den här inspirationsdagen för slöjdlärare i Halland arrangerades av Halmstad kommun och Kultur i Halland – Slöjd (Region Halland) – en uppskattad studiedag!

Läs mer om Tataki zome här.

En reaktion på ”Banka, banka …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s