Chuck

Året julklappsönskelistor innehåller till min glädje hemstickade sockor. Jag har stickat rätt så många sockor med traditionell häl så den här gången ville jag passa på att pröva något nytt. Det blev sockan Chuck som jag hittade på Ravelry.

Chuck stickas från tårna och uppåt, vilket jag inte gjort förut. Hälen stickas i vriden ribbstickning, med början i en spets nertill på hälen. Ribb-stickningen fortsätter på bakre halvan av sockans skaft.

Ovanpå foten och framtill på sockskaftet stickas ett elastiskt mönster som kallas bambu i beskrivningen, ett talande namn tycker jag. (Jag har visst inte klätt på fotomodellen ordentligt, för socktån ser lite konstig ut 🙂 ).

Avmaskningen behöver vara extra elastisk när den avslutar resår upptill på sockor, och jag valde att testa Jeny´s Surprisingly Stretchy Bind Off som föreslogs i beskrivningen. Den fanns med i en bok med uppläggningar och avmaskningar som jag har (sticknörd?!) :

men det finns instruktionsfilmer till hur man gör denna avmaskning på Youtube. Jag gillar bokens pedagogiska upplägg. På insidan på pärmen fram finns en sammanställning av vilka uppläggningar som passar till vad, och på insidan på pärmen bak finns en motsvarande lista för avmaskningar. Själva formatet är behändigt, och den grova ringbindningen gör att boken förblir uppslagen på rätt ställe.

Jag stickade Chuck med Austermann Step – garnet med aloe vera och jojobaolja som ska tåla upp till 40 tvättar. Färgen heter jeans.

Än så länge finns det bara en Chuck, ska börja på nummer två idag, men jag tänkte tipsa om den här modellen redan nu om du också vill sticka julklappssockor och ha lite tid på dig.

Jag har redan glömt hur man lägger upp enlig Judy´s Magic cast on, men jag har ju min bok …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s