Blus i 40-talsstil

img_6525-3Tyget till den här blusen har legat länge i mitt skåp och väntat på att bli något. Jag minns inte riktigt hur det blev mitt, kanske jag fyndade det på någon loppis. Tyvärr var det inte så mycket, ungefär 1,5 m på mindre än 90 cm bredd, vilket begränsat urvalet av modell ganska rejält. Så när jag såg ett mönster till en blus i 40-tals-modell med kort ärm slog jag till. Det är första gången på jag vet inte när som jag köper ett mönster i påse. Annars ritar jag en del själv, en del har jag ritat av på skolan där jag jobbar och en del har jag ritat av från mönstertidningar. Det här var ju riktigt bekvämt. Jag klippte ut mönsterdelarna direkt från mönsterarket – efter att ha korrigerat lite för att jag är lite mindre upptill än nertill. Man slapp rita ut sömsmånerna för sömsmånerna var inkluderade i mönstret, så det var bara att klippa ut direkt efter mönstret.

img_6534-2

Blusen knäpps med dold dragkedja i sidan och

img_6537-2

sprund i nacken.

Trots att det är bara är en kort ärm ville tyget inte riktigt räcka till, så nu har jag medvetet begått ett kardinalfel och klippt ut ärmdelarna på ena ledden och livdelarna på andra. Måhända att det bidrar lite till att ärmarna är väldigt puffiga, men största anledningen är den här detaljen:

En liten tygbit som klipptes på helsnedd, veks på mitten och rynkades längs den svängda sidan. Sedan syddes den i ärmsömmen:

img_6510-2

Här är blusen fotograferad ut och in för att man ska se hur det ser ut när den lilla ”vingen” sys fast inuti för att hålla ut puffigheten. Här syns också de öppna insnitten.

Och för att ytterligare markera axlarna – det är ju 40-talsmode – är det axelvaddar i blusen. Det var längesedan jag sydde något med axelvaddar! Det visade sig ha kommit några nya (nya för mig i alla fall) med kardborrband.  Ena delen av kardborrbandet kunde man stryka fast  i plaggets sömsmån. Andra halvan fick man själv sy fast i axelvadden. Det är kanske bra att kunna ta bort vaddarna när man ska tvätta plagget.

img_6505Mönstret är Simplicity 1692 (Simplicity 85th Anniversary Vintage 1940s).

 

 

4 reaktioner på ”Blus i 40-talsstil

  1. Ha,ha 40-talet! Då var T O M din gamla mor liten flicka….
    Blusen blev i alla fall fin.Roligt att få veta kommentarer från dina små
    gullungar!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s