Frottéklänning

 

IMG_5542 (2)

Klänning i frotté?  I ärlighetens namn inget som jag skulle kommit på själv, men kanske bra om man glömt handduken när man åkt för att bada. Den låg halvfärdig i en påse med blandat textilt innehåll som jag köpte på en loppis häromåret.

Helt otroligt egentligen – där låg den, tillklippt, i rätt storlek och i mina färger – bara att sy ihop enligt bifogad instruktion från Hemmets Journals syservice. Till och med knappar och sytråd fanns med. Undrar hur gammal den är? Av modell och mönster på tyg skulle jag tippa på sent 60-tal eller tidigt 70-tal. Det var väl länge sedan det fanns tillklippningsservice?

IMG_5543

Kommen så här långt börjar jag fundera: Ska jag följa planen och sy knapp och knapphål på axlarna? Ska jag sy fast fickorna? Alternativen jag överväger är vanliga axelsömmar och inga fickor. Bär man en väska över axeln kanske knappen slits av. Vanliga axelsömmar känns säkrare och är kanske mera praktiskt, men de stora, klädda knapparna känns liksom som en detalj som hör till. Ge mig ett smakråd!

Ps. Har nu fått veta lite mer om klänningen via en medlem i Facebook-gruppen Vi Sytokiga:

Klänningen är från ca.1967.Då arbetade jag som Inköpare på Åhlens.Vi hade dessa i sortimentet på samtliga Åhlens,Tempo och Meethsbutiker.Sköna på badstranden” .  Ds

 

13 reaktioner på ”Frottéklänning

 1. Men vad roligt, det där tyget känner jag igen från min barndom. Antingen mamma eller någon annan i min närhet måste ha haft en klänning i samma tyg. Fast modellen känner jag inte riktigt igen, det fanns väl kanske flera. Jag är född 1964, så det borde ha varit tidigt 70-tal. Det här måste jag luska lite i.

  Gilla

 2. Snygg! Jag hade sytt axelsöm, men använt knappen som prydnad. Fusk-knapp liksom.=) Själv vill jag gärna ha fickor. I alla fall en så man har någonstans att lägga nycklarna. Som lärare måste jag alltid bära dessa bamse-knippor. En nyckel till ALLT hade varit bra. Tyget på din klänning är ljuvligt. Jag kan nästan svära på att det ligger en bit på jobbet, men i rött, orange, gult och grönt istället. Jag gissar också på tidigt 70-tal. Vill minnas att liknande fast i badkappor som bars både av mig och kompisar.

  Gilla

 3. Jag säger som Frisktfrog – sy dit knappen som prydnad. Fast det behöver ju inte nödvändigtvis vara på axeln… Och fickor är ett måste annars blir man ju knasig 😀

  Gilla

 4. Hej
  Kommer du inte ihåg att vi hade frottéklänningar när vi var små. Sydda av våra mödrar. Jag hade en med röda rosor och gröna blad. Sedan hade vi likadan till våra älskade Skrållandockor om jag minns rätt…..Ska kolla…kunde inte hitta fanns dock andra ”vackra skapelser”
  Kusin Kerstin

  Gilla

 5. Hej Ewa! Så väldigt snygg strandklänning!! Känner igen tygets mönster i en klänning mamma sydde till mig när jag var 7 år gammal. Jag är född 1960 då stämmer ju bra att denna typen av blommönster var helrätt 1967. Känner inte till mer om samarbetet med Hemmets Journal men ska fråga mina kollegor. Mvh Görel Bockasten, handarbetsredaktör Hemmets Journal

  Gilla

  • Många tack för ditt engagemang. Klänningen tycks väcka många (barndoms)minnen till liv :-). Min kusin påminde mig just om att hon och jag haft hemsydda frotte’klänningar när vi var barn.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s