Lättsydd sommarkjol

Nästan samtidigt som jag avrundar läsåret som gått börjar tankarna på nästa läsår. Vilka arbetsområden föll väl ut? Ska jag fortsätta med dem? Vad var det med de andra uppgifterna som gjorde att eleverna inte lärde sig det jag planerat för? Hur kan jag göra istället?

Ett arbetsområde som funkat bra har jag kallat ”Något värmande”. Jag har berättat lite om material som värmer och varför, och så har eleverna fått välja om de velat påta en mössa /halsduk i ullgarn, eller om de velat sy en mössa/ett par vantar i fleecetyg. Nu funderar jag på att följa upp med ett arbetsområde som går under arbetsnamnet ”Något svalt”, tänker mig att det skulle kunna resultera i shorts, kjol eller trekvartsbyxor i bomullstyg. Jag har letat fram ett mönster på en halvcirkelkjol och klipp till för att sy upp en modell hemma – som inspiration för eleverna. Men så blev jag sugen på att testa en sån kjol själv så ”skolkjolen” hamnade i en låda med grejor att göra en dag det regnar. Nu har jag i alla fall själv en ny lättsydd sommarkjol!

IMG_5216 (2)

Här sitter jag och läser instruktionsboken till kameran för att förstå hur självutlösaren fungerar. Kanske skulle jag också behöva läsa lite mer om bildkomposition? Idag var jag så fokuserad på att vårt citronträd skulle vara med på bild att fokus hamnade mer på det än på kjolen …

Att jag påstår att kjolen är lättsydd beror mycket på att den saknar dragkedja, men det innebär att man måste leva med att den har en rynkad linning med resår i – så att man kan dra kjolen upp över stussen.

IMG_5246

Linningen är helt enkelt en lång eller två kortare 10 cm breda remsor som sys samman till samma mått som midjan på kjolen. Den viks på mitten och så syr man kanaler för resåren, lättast innan man syr fast linningen på kjolen. Skulle kjolen vara lite för stor  kan man få in vidden med några motveck i sidsömmarna. Det syns knappast:

IMG_5247

Så här ritar man mönstret:

mönster till halvcirkelkjol 001

r=radien

På en halvcirkelkjol får du fram radien genom att dela ditt stussviddsmått med 3 (eg. 3,14)

Tänk på att rutiga och randiga tyger kan ge oönskade effekter eftersom kjolens sidsömmar ska följa trådriktningen i tyget:

skiss på randig halvcirkelkjol

I ena sidan blir det långrandigt och i andra sidan tvärrandigt.

2 reaktioner på ”Lättsydd sommarkjol

    • Tack! Jag köpte tyget en gång i tiden bara för att jag tyckte om de färgglada prickarna, hade ingen idé om vad det skulle bli av tyget. Men nu kom jag på det! Blev sedan nöjd med att min hemtickade kofta passade bra till :).

      Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s