Junikofta

Ungefär samtidigt som min Loppa-kofta blev klar kom sommarvärmen. Härligt i och för sig, men nu har jag liksom inte lust att använda koftan. Tät yllekofta i nästan 30-gradig värme, nej tack. Jag har mest yllekoftor, men tänker mig nu en sommarkofta i svalare material.

Clara Linnea har gjort ett nytt koftmönster med fint spetsmönster både framtill och på ryggen. Modellen heter passande nog Juni. Den är jag sugen på. Clara har stickat sin kofta i ullgarn men jag tänker sticka den i bomullsgarn.

Först tänkte jag använda ett garn jag fått till skänks. Jag fick nyligen ett par bärkassar med bland annat  mängder av Clara Waever-broderi-kit, tunt virkgarn och en påbörjad tvistsömskudde. Í en av kassarna hittade jag dessutom ett kabeltvinnat, merceriserat bomullsgarn som visade sig ge precis rätt stickfasthet för Junikoftan. Garnet var vackert off-white, men det passar varken till mig eller mina klänningar så jag testade att bleka stickfasthetslappen. Det gick bra.

IMG_5137

Däremot såg jag att stickningen tenderar att bli randig, stickar tydligen de aviga varven lösare än de räta.

IMG_5140

Hade ett nystan ljust Tilda i gömmorna. Det har jag stickat provlappen till höger med. Övre halvan (ungefär) är stickad vartannat varv med stickor 3,5, vartannat varv med stickor 3 för att se om det blev mindre randigt. Nedre halvan stickade jag endast med stickor nr 3 (ett halvt nummer mindre än vad garnbanderollen rekommenderade). Det blev den jämnaste stickningen och garnet är skönt att sticka med. Det innehåller hälften bomull, hälften akryl så koftan borde torka snabbt efter tvätt. Efter moget övervägande beslöt jag mig för att satsa på Tildagarnet, åkte in till stan och köpte garn (på självaste världsstickningsdagen, minsann) och nu är min Juni-kofta på stickorna.

IMG_5164

Resåren är en variant som jag aldrig stickat förut. Den ser fin ut, tycker jag, och är inte särskilt svår:

Varv från avigsidan stickas * 1 avig i bakre maskbågen, 1 rät * hela varvet.

Varv från rätsidan stickas *1 rät i bakre maskbågen, 1 rät, 1 rät i bakre maskbågen, 1 avig* varvet ut.

IMG_5161

Det hade i och för sig känts roligt att kunna använda garnet jag fått, men är rädd för att jag skulle reta mig på ränderna när koftan är klar. Har redan tankar om vad jag istället kan göra med det garnet, men det får bli en senare historia.

IMG_5165

Apropå Världssticknigsdagen så knöt vår lokaltidning (Hallandsposten) an till den genom denna väderprognos.

Jag hoppas på en hel del sol även idag. Trädgården behöver lite kärlek. Synd att man inte kan spinna garn av kirskål för då hade jag haft garn till minst en kofta till. Eller det kanske man kan? Vet du?

 

 

 

 

 

 

 

Den ska vara vit.

3 reaktioner på ”Junikofta

    • Visst är det fascinerande hur mycket variationer det finns. Jag har sett en annan resår, med pärlor, som jag också skulle vilja sticka någon gång. Men det är ju lite speciellt med pärlor så det gäller att komma på rätt användningsområde.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s