Overlock eller inte?

IMG_0363Fick en fråga här på bloggen om mina tankar kring overlockmaskiner, bland annat om tre- fyr- eller femtrådig overlock. Om du missat mitt svar kan du läsa det här:

Jag har själv en gammal fyrtrådig Bernina. Jag är mycket nöjd med den, ful som stryk men stadig och pålitlig. Den kan även sy med endast tre trådar. Fyrtrådigt innebär två raksömmar intill varandra, vilket känns säkrare när man syr i lite glesare material. Femtrådigt har jag aldrig känt behov av. Jag använde maskinen mer när barnen var små för då sydde jag mer i trikå, sen har användandet gått i vågor. Ska du bara ha en symaskin är det hushållssymaskin som gäller. Overlock är inget absolut måste, men har man sömnad som hobby tycker jag visst att man ska ge sig själv en sån om man kan. Skidor, motorcyklar och andra hobbyartiklar används ju också bara periodvis. Med en overlock-maskin har man roligt medan man syr och sedan blir det dessutom något att använda.

Jag tycker du ska be att få låna hem en maskin – jag fick faktiskt låna hem maskinen över helgen – och provsy i olika sorters material som du kan tänkas vilja sy i. Sy gärna ett enklare plagg också så att du ser vilka moment som kan bli svåra. Vissa grejor som innersvängar och hörn kan bli lite meckiga. Testa hur maskinen är att trä. Jag fick tipset att inte trä om maskinen när jag skulle byta trådfärg, utan bara ställa trådspänningsrattarna på noll, klippa av gamla trådarna, knyta på trådar i nya färgen och sy tills alla trådar var i nya färgen i sömmen och sedan ställa in trådspänningsrattarna rätt igen. Prova gärna olika fabrikat också. Jag har exempelvis inte testat Janomes maskiner för de fanns inte på marknaden när jag skulle köpa, men tror att de kan vara prisvärda.

Efter jag skrivit svaret ovan kom jag på att en tydlig instruktionsbok är viktigt. Jag fick till och med en instruktionsvideo till min overlockmaskin, men hur bra är det nu? Jag har ju ingen videobandspelare längre …

Nu tänker jag att det skulle vara intressant att få höra fler synpunkter, från andra sytokiga ute i vårt avlånga land.  Tycker du att du använder din overlock eller står den bara och samlar damm? Vad syr du mest med din overlock i så fall? Tankar kring tre-, fyr- eller eventuellt femtrådiga maskiner? Vilka erfarenheter har du av olika fabrikat? Vad tycker du man ska tänka på vid val av maskin?

Syglada hälsningar Ewa

 

 

 

5 reaktioner på ”Overlock eller inte?

  1. Mycket bra skrivet, och så bra råd! Jag har en HuskyLock, och undrar om man kan byta tråd som du beskriver, det lät praktiskt! Det är praktiskt och snyggt med overlock, men Hushållsmaskinen är ovärderlig. Att låna hem och testa var ett riktigt supertips!

    Gilla

  2. Tusen tack för bra info! Låna hem var ordet, det ska jag försöka. Och liknelsen med andra dyra hobbyartiklar var bra. Den här ger ju resultat och inte bara nöje. Och så tänker jag på pappa Bertil som började snickra febrilt på ålderns höst, han köpte bra verktyg som han behövde, punkt slut! Nu är jag där…!

    Gillad av 1 person

  3. Jag har exakt en sådan Bernette som du har i mitt franska hem. Köpte den när jag nyss fått mitt tredje barn 1989 och jag har alltid varit väldigt nöjd med den och är fortfarande. Möjligtvis låter den lite mer än en ny men den syr snyggt och det räcker för mig. Förra året köpte jag en enkel Janome 644D att ha i mitt svenska hem eftersom jag varit där väldigt mycket det senaste året och syr gör jag alltid och jag saknade en overlock. Jag är väldigt nöjd även med den maskinen. Enklare ska den väl vara men jag fick med fyra extra pressarfötter som jag åtminstone provat den för osynliga fållar. Mycket bra. Som du skrev är det väl viktigt att provsy i de material du tänker sy i framöver så att du vet hur den känns och sedan är det väl plånboken som styr. Har hört, men inte testat än, att Babylock är en supermaskin. Kanske blir det en sådan i framtiden eventuellt, i alla fall om jag vinner pengar någon gång. =D

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s