Konstrunda med textila förtecken

 

Vilken härlig dag vi haft. Uffe och jag vaknade tidigt, av solsken och fågelsång. Redan igår hade vi bestämt att vi skulle åka på Konstrundan idag, och eftersom vi var tidigt uppe kunde vi i år åka ända upp till Kungsbacka för att bl.a. titta på underbara akvareller av Glenn Larsson. I närheten fanns också Britt-Marie Grävare som ställde ut både fina akvareller, bildvävar och andra textila bilder. Jag blev superinspirerad av hennes konst!

IMG_4902

Som textillärare jobbar jag dagligen med kunskap och fantasi i någon sorts symbios. Jag tror att jag fastnade för den här tavlan för att den belyser fantasins kraft och betydelse.Sentensen är tankeväckande, speciellt med tanke på att det var Einstein som en gång gav upphov till den. Måste man sätta det ena över det andra så har Einstein visat vägen … ;).

De här fotografierna tog jag mest som stöd för minnet så att jag kan komma ihåg hur jag tänkte jobba med eleverna till hösten. De ger ingen rättvisa åt Britt-Maries Grävares konst, så klicka gärna här för att få se och veta mer.

Jag hade laddat ner Kulinarisk resa genom Halland i mobilen och på så sätt fick vi tips om et jättetrevligt matställe: Skårs gård. Där åt vi en fantastisk brunch med lokala inslag som pepparrotssill, fräscha sallader, hembakat bröd med spännande tillbehör som choklad- och jordgubbsmarmelad och pepparrotsost (dock inte på samma macka), sedan kladdkaka, rabarberkaka och till sist våfflor som man själv gräddade. Vi blev så mätta att vi fick vänta med den hemlagade glassen som man också kunde köpa där. Vi åkte till Äskhults by och promenerade i de vackra omgivningarna för att smälta maten. I ett av husen hade Kungsbacka hemslöjdsgille ställt ut bonader och denna tyckte jag passade att avsluta detta inlägg med 😉 :

IMG_4945 (2)

 

 

 

 

4 reaktioner på ”Konstrunda med textila förtecken

 1. Man åker på för lite konstrundor, helt enkelt! Härlig inspiration!

  Ett gott råd, tack! Syr klänning i trikåtyg och funderar än en gång på en overlockmaskin…syr du med sådan? Vad ska man tänka om antalet trådar, det finns uppenbarligen 2,3,4 och 5 trådig? Eller blir det bara ännu en maskin i samlingarna?

  Gilla

  • Jag har själv en gammal fyrtrådig Bernina, se https://tygochgarn.wordpress.com/2013/11/13/en-titt-i-mitt-syrum/. Jag är mycket nöjd med den, ful som stryk men stadig och pålitlig. Den kan även sy med endast tre trådar. Fyrtrådigt innebär två raksömmar intill varandra, vilket känns säkrare när man syr i lite glesare material. Femtrådigt har jag aldrig känt behov av. Jag använde maskinen mer när barnen var små för då sydde jag mer i trikå, sen har användandet gått i vågor. Ska du bara ha en symaskin är det ju hushålls-symaskin som gäller. Overlock är inget absolut måste, men har man sömnad som hobby tycker jag visst att man ska ge sig själv en sån om man kan. Skidor, motorcyklar och andra hobbyartiklar används ju också bara periodvis. Med en overlock-maskin har man roligt medan man syr och sedan blir det dessutom något att använda.

   Jag tycker du ska be att få låna hem en maskin – jag fick faktiskt låna hem maskinen över helgen – och provsy i olika sorters material som du kan tänkas vilja sy i, samt gärna sy ett enklare plagg så att du ser vilka moment som kan bli svåra. Vissa grejor som innersvängar och hörn kan bli lite meckiga. Testa hur de är att trä. Jag fick tipset att inte trä om maskinen när jag skulle byta trådfärg, utan bara ställa trådspänningsrattarna på noll, klippa av gamla trådarna, knyta på trådar i nya färgen och sy tills alla trådar var i nya färgen i sömmen och sedan ställa in trådspänningsrattarna rätt igen. Prova gärna olika fabrikat också. Jag har exempelvis inte testat Janomes maskiner för de fanns inte på marknaden när jag skulle köpa, men tror att de kan vara prisvärda.

   Lycka till! Ewa

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s