Spänt läge

I helgen virkade jag sista mormorsrutan till en av mina två plädar som jag påbörjade häromåret. Det behövdes 204 stycken till en pläd på 120×170 cm. Nu sitter de sista uppspända på min gamla idoltavla.

I början satte jag upp gamla rutiga diskhanddukar på tavlan och använde rutningen som en slags mäthjälp. Men det var inte alla rutor på handdukarna som hade de rätta måtten vilket gjorde att jag inte kunde utnyttja tavlan maximalt.

IMG_2455

Sedan hittade jag ett klassiskt Bardot-rutigt tyg med 1 cm:s rutor vilket passar perfekt. Nu kan jag nåla upp rutorna intill varandra och alla blir lika stora.

IMG_2856

Innan jag spänner upp rutorna lägger jag dem i blöt i en timme i ljummet vatten och lite Ull- och sidentvätt mot mal från Färgkraft och sedan sköljer jag dem.

IMG_2857

Färdigblockade rutor som ska fogas ihop. Jag syr ihop rutorna med kaststygn i varje maska. Jag tycker pläden blir mer liksidig då än när man virkar ihop rutorna. Man slipper ”åsarna” eller de uppstående kanterna runt varje ruta. Och jag tycer inte det går fortare att virka ihop rutorna än att sy ihop dem. Hur gör ni? Det kanske finns flera sätt att foga ihop mormorsrutor och andra virkade rutor?

Ewa

 

4 reaktioner på ”Spänt läge

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s