Inspirerande utflykt

Idag har jag och en god vän och kollega gjort en utflykt. Först var vi i Varberg och tittade på utställningen  TID – en textil värld. Den är gjord av VMT, en förening för yrkesverksamma Västsvenska Mönster- och Textilkonstnärer.  Mycket sevärt var det och vi fick med oss mycket inspiration hem, både för egen del och till våra elever i textilslöjden.

Först var vi lite undrande – ville gärna veta lite om hur konstnärerna tänkt kring sina verk. Anknytningen till temat Tid var inte alltid alldeles uppenbar för oss.  Vi hittade bara en utställningstext, fler skulle komma i veckan fick vi veta.  Men det fanns en pärm med lite fakta om varje konstnär som man kunde titta i. En massa inspirerande textil konst fick vi se och vi frågade om vi fick fotografera lite.

IMG_1493

Utställningstexten lyder: ” På 7-8 minuter hinner man en vanlig dag, förutom att koka makaroner, med ett blöjbyte, torka några näsor och lite utspilld mjölk, oftast även med att instagrama vardagslunken och lägga på ett trivsamt filter, sen är det bara att servera!”IMG_1496(Anna Bauer har gett mig lov att visa bilderna här.)

IMG_1504Tidsanda? av Gunilla Hallberg. Textiltryck, broderi och applikation

Just innan blicken fastnade på den här bilden hade vi pratat om hur mycket klockan var. Parkeringstiden kanske snart gick ut … 😉 . Tidsanda!

Utställningen håller på t.o.m. 17 augusti och är öppen tisdag-söndag kl. 12-16.

Sedan åkte vi till Falkenberg och tittade på utställningen Staged fashion.
Den handlar om hur scenkläder blir till och om deras formgivare.  En fin utställning med en engagerad guide som berättade lite om varje artists kläder. Ville man lyssna på musiken som framförts i scenkostymen  kunde man dra ut en låda i ett skrivbord framför varje plagg så spelades låten upp. I lådorna fanns också skisser till plaggen och lita annan rekvisita. Vi fick känna på tygerna till en del av plaggen, bl.a. ett tyg av 85 % metall som använts till denna klänning:

2014-06-25 14.52.04Det är Kajsa Grytts klänning formgiven av Diana Orving. Jag blev fascinerad av hur olika den kan bäras. Här är ärmarna knutna framtill, men på en bild i utställningskatalogen ser man hur den ser ut när Kajsa trätt i ärmarna i den. Tyvärr blev bilden tagen bakifrån suddig. Synd, för den såg ganska dramatisk ut.2014-06-25 14.55.18Många unga museibesökare var nog mest intresserad av att se Yohios glittriga scenkläder. Själv blev jag helt betagen av skräddarkonsten i Camilla Thulins  kläder till Army of Lovers. Och så en ”motsats”:  Roger Pontares båda Melodifestival-dräkter, den ena med laxskinnsärmar och djurtänder i ett bälte runt midjan. 2014-06-25 14.58.53Beklagar att bilderna är lite suddiga, men utställningen visas på Falkenbergs museum fram till 14 september så åk gärna dit och titta själva! Nu ska jag ägna kvällen åt den fina utställningskatalogen.

Ps. Jag har reviderat inlägget efter att ha fått lov även av Gunilla Hallberg att visa foto av hennes talande bild.Ds

9 reaktioner på ”Inspirerande utflykt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s