Klänningsfunderingar

IMG_1362Det finns mer tyg i mitt skåp som väntar på att bli något fint. Det här till exempel. När jag köpte det hade jag en bild av en enkel sextiotals-inspirerad modell i mitt huvud:

sextiotalsklänning, skiss 001

 

Jag hittade faktiskt ett mönster ”från tiden” i mitt mönsterarkiv:

2014-06-19 14.03.36

Ett annat alternativ jag överväger är att utgå från en klänning i som jag älskar. Den är  köpt på KappAhl tror jag, för minst 15 år sedan.

IMG_1366

Jag tror att jag tycker om den för att den sitter snyggt, tack vare skärningen, och för det fina fallet i tyget. Man kan nog säga att det är prinsess-skärning på den här klänningen. Enligt NE är det ”en i längsgående våder  helskuren klänning som karaktäriseras av en åtsittande linje med starkt insvängd midja”. Och det stämmer ju. Men mitt lila-blommiga tyg har inte samma mjuka  fall så den här modellen går kanske bort?

Jag ju sytt ett antal klänningar med mycket vidd i kjolen och det känns så härligt, så det är en möjlighet. Jag provade att lägga ut mönstret till kjoldelen

IMG_1361

och upptäckte då att tyget är för smalt för en halvcirkelkjol – om jag inte ska göra denna klänning mycket kortare än den förra. Vilket kanske inte är helt fel? Livet kan ju se ut mer som ett rundringat, figursytt linne. Tyget är ganska tunt. Står jag i motljus ser man hela kropps-siluetten. Man kan ju tycka att det inte spelar så stor roll. Alla vet ju liksom att det finns ben därunder klänningen. Men jag känner mig inte riktigt bekväm med detta. Så kanske ska jag fodra klänningen.

IMG_1363

Jag har köpt en dragkedja till klänningen. Det fanns ingen i rätt lila nyans så jag följde expeditens tips: köpte en i helt avvikande färg. Dessutom har jag snedremsa i färg som skulle kunna funka. Den är mer lik dragkedjan i verkligheten. Men dessa sybehör är inget som jag känner att jag måste använda till just denna klänning. Har du andra tips och idéer så tveka inte att höra av dig!

 Ewa

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s