Lite Gudrun-stuk

För något år sedan köpte jag två Gudrun Sjöde’n-klänningar som jag använder mycket.

imageimage

Jag tycker om modellen med prinsess-skärning, lite insvängd midja och mycket vidd i kjolen.  Jag tycker så mycket om den att jag själv sytt en i samma modell, även den i velour, men med hellånga ärmar.  imageÄven denna klänning har använts flitigt. Jag har letat efter småmönstrad velour en tid för att kunna sy ännu en klänning i denna favoritmodell. imageHäromveckan hittade jag det på Jofotex. Samtidigt beställde jag detta tyg, image

och det kan man väl också säga har lite Gudrun-stuk. Jag kunde inte motstå de lite folkloristiska tblommorna och färgkombon, men när tyget kom var blommorna större än jag föreställt mig. Just nu känns det som att det kan bli lite ”en blomma fram, en blomma bak”  med det här tyget. Det får väl ligga till sig lite.

5 reaktioner på ”Lite Gudrun-stuk

  1. Vadå, har du liksom bara ritat av klänningen och så blev det bra direkt? Hur gör man, mäter eller tar hjälp av gammalt mönster? Har flera favvoklänningar som jag funderat på att sprätta upp för att få ut mönstret men då är de ju förbrukade!

    Gilla

    • Jag testade att göra så som jag tidigare sagt att man inte kan göra: lade mönsterpapper på plagget och ritade av del för del med lite plats utanför varje del. Det funkade faktiskt hyfsat. Jag använde dock inte vanligt mönsterpapper utan ett material som liknar vliseline utan klister, kallas mönstermellanlägg hos Stoff&Stil. Det är lite tåligare och smidigare att jobba med, som ett mellanting mellan tyg och papper. Jag kollade noga efter trådriktning på varje del jag ritade av och ritade ut den. Innan jag klippte ut hyfsade jag till linjerna. De delar som skulle vara symmetriska vek jag på mitten och klippte ut efter snyggaste linjen. Blev bra direkt? Nja, om du tittar noga på den rödmönstrade modellen är den lite större än de andra. Jag klippte ut den med 1,5 sm sömsmån och sydde med 1 cm! Så nu skriver jag på mönsterdelarna vilken sömsmån jag klipper ut med. Minnesanteckningar är viktigt! Kanske beror det på att jag sydde i töjbart tyg att denna metod fungerade.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s