Stickförkläde

Inget är nytt under solen – detta stickförkläde syddes av en elev i en flickskola i Halmstad 1925.imageimageDet är en exklusiv variant av slöjdpåse. Alla sömmar är sydda för hand, med millimeterkorta stygn. Till och med knappen är handsydd:imagePoängen med ett stickförkläde är att man inte bara förvarar sin stickning i påsen. När man ska sticka fäller man upp en flik med knytband som är fastsydd inuti påsen, fäster runt midjan och så har man ett skydd så att ludd från garnet inte fastnar på kläderna.

Mitt första sydde jag av batikfärgad lakansväv. Det är ju inte på långa vägar så arbetat som förklädet ovan, men jag  broderade i alla fall ett litet monogram.image

Beskrivning till stickförkläde

Utgå från en halv meter tyg på 120-150 cm:s bredd. stickförkläde1De översta 8 cm är till knytband. Resten delas upp i tre lika breda delar. Förklädesflikens höjd bestämmer du själv. Jag klippte till 20 cm. Resten (biten nere till höger) sparas till annat projekt.

Sicksacka alla traskanter på pås- pch förklädesdelarna. Nåla och sy ihop påsen med 1 cm:s sömsmån.imageVik in 3 cm fåll runt påsens ovankant. Pressa på vikningen.imageimageVik in 1 cm fåll längs förklädesflikens kortsidor och sy.imageStoppa in förklädesfliken under påsens fåll. Nåla fast den intill fållvikningen.imageSy runt om – fåll och förklädesflik sys fast samtidigt. Sy 2 cm från kanten.image

Vik in och pressa 1 cm fåll runt om på bandet. imageVik det sedan precis på mitten på längden och pressa på vikningen.imageMät ut mitten på bandet och mitten på förklädet. Jag har markerat med knappnålar.imageVik ut bandet så att du kan lägga förklädet intill vikningen på bandet. Lägg mittmarkering mot mittmarkering. Nåla fast bandet på förklädet. Fortsätt nåla så att resten av bandet också blir hopnålat. Sy 2 mm från kanten.imageNu är själva förklädet klart. Dags att sprätta upp sidsömmarna ovanför fållsömmen (så att man kan trä i band eller snoddar att stänga påsen med).imageimageTrä i två band/snoddar, något längre än påsens omkrets. Stoppa ner förklädesfliken …imageoch dra i snörena så påsen stängs!imageEtt förkläde till varje projekt …image

4 reaktioner på ”Stickförkläde

 1. Helst genialiskt! Precis vad jag behöver som stickar med entrådigt hemspunnet ullgarn där det mesta luddet sätter sig på mig och i soffan! Lär nog inte bli en påse till varje projekt men blir det i allafall en så räcker det gott. Gammal kunskap står sig, återigen! Snyggt tyg, lite 50-tal?

  Gilla

  • Tycker själv att tyget är snyggt, köpte det bara därför på Panduro när de hade rea. Hade inget speciellt ändamål i tankarna, men det finns kvar så det räcker till en enkel sommarklänning. Lite svårt att tänka på det just nu bara, med vintervädret vi har just nu menar jag.

   Gilla

 2. Men en sådan där söt, lite fransysk klänning som du sydde i somras! Eller något enkelt ärmlöst. Kan bli riktigt fint. Gjorde en bonad som vi pratade om, körde ut bokstäver och kantade med jeanstyg. Blev riktigt fin, ska messa en bild. Och 50-åringen har redan satt upp den i köket! Tack för tipset om skrivartryck!

  Gilla

  • Ja, antingen eller – först tänkte jag en enkel ärmlös, lite sextiotalsinspirerad klänning, men om tyget räcker så … Jag har ju trivts väldigt bra i klänningarna du nämner. Vad det ska blir roligt att få se hur bonadsidéerna blev till verklighet! Och vad roligt att presenten uppskattades. Nu önskar jag dig lycka till med stickförkläde OCH stickning. Tänk att ha spunnit så mycket garn själv att man kan sticka något av det!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s