Juldagar

I år firade Uffe och jag jul tillsammans med My, mor och far och min syster. Syrran och jag hade Kranskoftorna på oss.

Vi inledde med småkakor och saffranscheesecake med mandelbotten kryddad med kanel och kardemumma.

Julmaten åt vi lite senare. Far bar sin Afmaeli-tröja dagen till ära.

I Halland äter man grönkål till jul, men jag tillagar den inte på traditionellt vis utan vi äter den som sallad tillsammans med tärnat äpplet och en dressing på rapsolja och pepparrot (också från Halland). Rödkål äter vi också i salladsform: med apelsin och granatäpple. Testade nytt recept i år, men förra årets var nog snäppet bättre för den innehöll även fänkål. Mmm! En annan rätt som vi brukar ha till jul är saffrancouscous med russin och aprikoser. Och så har vi en rödbetstsatsiki med fetaost som är jättegod till skinkan.

I år skulle vi inte ha några julklappar alls först, sen kom syrran på att vi kunde ge varandra sådant som vi hade men kanske inte använde längre och som kanske någon annan i familjen kunde ha glädje av. Det blev riktigt lyckat. Jag gav böcker till alla och fick själv en halv årgång av tidningen Vi, en vacker anteckningsbok och en duk som min farmor broderat. Duken passar perfekt på kistan i köket.

Syrrans julklappsbok var ganska tunn, så hon fick också ett virkat bokmärke, tyckte det passade med en räv för en sån hade flyttat in i hennes vedbod i höstas. Rimmet på paketet:

Det är rätt syrran, platta till den bara

– eller spika upp den för att varna för fara.

Jag tycker lika mycket om juldagen som julafton, kanske till och med mer. Maten är redan färdig och inga tider ska passas, man lullar omkring i pyjamas till lunch, pusslar, läser julklappsböcker, äter julgodis och apelsiner …

Men idag, annandagen, tog vi oss till stranden för en lång, härlig promenad.

Det var bara vi på hela stranden så vi kopplade bort långlinan så Fendi fick springa lös. Gissa om han sprang! Det gick så fort att jag inte hann ta några skarpa bilder.

Nu vilar han nöjt i soffan.

God fortsättning, alla!

Lämna en kommentar