Pincha-sjal

Häromåret hade jag turen att vinna ett hekto supermjukt garn i fina höstfärger i en blandning av merinoull och bambu. Jag använde ungefär 10 gram av det tillsammans med annat garn och stickade en mössa till min syster.

Jag ville sticka något av de 90 gram som var kvar, något som ger de fina färgerna rättvisa, och hittade beskrivning till Pincha-sjalen på Ravelry. Pinpilan Wangsai som designat sjalen berättar på Ravelry att sjalen kom till för att hon ville göra något som passade för flerfärgade garner, så jag tänkte att modellen skulle passa perfekt för mitt garn. Beskrivningen är gratis. Den är väldigt tydlig och pedagogisk.

Sjalen var rolig att sticka, men jag har varit tvungen att sitta för mig själv för att kunna hålla reda på var jag var i beskrivningen. Den första fjädern var förvirrande att sticka, man stickade och vände, stickade och vände. Jag fick skriva ut beskrivningen och sedan göra ett streck varje gång jag vände stickningen för att verkligen hålla koll. På fjärde fjädern började jag förstå logiken och trodde att jag skulle klara mig utan att hålla koll på vilket varv jag var på, men nej då.

Fjädrarna formas genom att man stickar förkortade varv.

Att sätta streck på ett papper funkar bra för mig i vanliga fall, men eftersom varven på den här sjalen är så korta tappade jag flytet i stickningen när jag skulle fatta pennan och rita streck stup i kvarten. Jag testade att använda min gamla varvräknare, ni vet en sån där som man trär på stickan och vrider fram en ny siffra för varje varv, men det funkade inte heller optimalt. Så jag testade att använda gratisappen Knitting Buddy i min mobil och då fick jag mer flyt. Att bara sträcka ut handen och toucha mobilen hindrade inte stickflödet på samma sätt. Man kan koppla på ett trevligt litet plopp-ljud som gör att man inte ens behöver titta efter om man klickat fram nästa varv eller ej. Det hörs! Dessutom kan man ställa in appen så att man har koll på repetitioner av exempelvis ökningar eller som i det här fallet vändningar. Eftersom appen är gratis får man stå ut med att det dyker upp reklam i nederkanten på skärmen.

Så här såg sjalen ut när jag nästan stickat klart. Jag stickade 19 fjädrar.
Blockad sjal

Sjalens utseende beror mycket på hur lång varje färg är på garnet, så nu är jag redan inne på att sticka en till med ett annat garn jag hittat i min stash för att se hur det blir. Kanske blir fjädrarna mer distinkta?

Pincha lär betyda påfågelfjäder på sanskrit

3 reaktioner på ”Pincha-sjal

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s