Fästligt jobb

IMG_8254 (2)

 

Har du hört talas om stafettstickade mössor? Här ser du början på några, stickade av mina elever i årskurs 5. Det kan vara lite knepigt att lära sig sticka, och det är ganska jobbigt att hålla på ända tills det blir något ”riktigt”, så eleverna får sticka ett varv på en mössa och sedan lägga en lapp med sitt namn i en burk. När mössan är klar drar man en vinnare bland lapparna i burken. På så sätt har man chansen att vinna en fantastisk, färgglad och handstickad mössa som man har stickat en del på själv. En del elever stickar flera varv och får då lägga fler lottsedlar i burken. Det ger förutom ökad vinstchans ökad stickskicklighet, så det är ju dubbelsmart.

Det är lättare att lära sig sticka när de nya maskorna har annan färg än de som redan sitter på stickorna. Jag behöver oftast bara visa några maskor och sedan kommer de igång. Skulle man tappa några maskor är det inte hela världen. De tappade maskorna säkras tillfälligt med säkerhetsnålar, sedan virkar jag upp dem till rätt nivå innan nästa elev ska sticka. Likadant om något varv skulle bli väldigt löst – det går att ”efterdra” innan nästan elev tar vid. Någon gång kan det behövas att jag stickar ett ”tilljämningsvarv” också. Oavsett alla eventuella åtgärder blir de färdiga mössorna fina och jag lovar att återkomma när de här är färdiga så att du själv får se.

Ikväll ska jag se över de här tre och några till. Det är lite trådar som ska fästas och några maskor som ska räddas. Visst är det ett roligt jobb jag har!

6 reaktioner på ”Fästligt jobb

  1. Vilken fantastisk idé, de pedagogiska metoderna har sannerligen utvecklats sedan jag gick i skolan. Själv tillhörde jag dem som gillade syslöjden, men så mycket roligare det hade varit för de andra om man fått arbeta så här.

    Gilla

    • Minskningar tills det blivit så få maskor att det behövts strumpstickor. Hitintills har jag sedan tagit över och stickat den sista biten. Beroende på hur många som stickat har modellen blivit mer eller mindre toppluve-aktig. Ju fler som stickat ju längre mössa 🙂

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s