Virkade knappar istället för Syfestival

Det var ju Syfestival i Göterborg den här helgen och först hade jag tänkt åka dit. Men igår var det så fantastiskt vackert väder, varmt och soligt, så jag ville bara vara utomhus. En titt i skåp och gömmor säger mig att jag har så mycket tyg, garn, pärlor, tråd och band att jag skulle kunna ha min egen Syfestival här hemma, så jag stannade hemma. Det här är vad jag sysslat med istället för att besöka Syfestivalen:

IMG_5913

Jag har virkat knappar.

Jag funderade hit och dit på vilka knappar jag skulle ha till min rosa luddiga kofta som snart är färdigstickad, tyckte att några av alla de hundratals knappar jag har hemma borde passa, men – nej. Till sist kom jag på lösningen: vill man ha knappar som passar precis i färg med koftan vore det ju logiskt att använda koftgarnet till knappar också. Drog mig till minnes att jag sett något om virkade knappar i en gammal bok, letade upp boken men fick inte så hemskt mycket vägledning av den. Det krävdes några försök innan jag fick till det, och ännu fler innan jag kunde göra knapp nummer två lik den första, men till sist så …  Då skrev jag ner hur jag gjorde så att jag kunde virka en tredje. Nu borde jag kunde virka resten av knapparna likadant.

IMG_5912

Innanmätet i knapparna är gamla knappar som jag hade hemma. Jag har sytt fast garnöglor så att jag ska kunna sy fast knapparna lätt. Det var inte lätt att virka med det luddiga mohairgarnet, mycket svårare än att sticka, men nu har jag bara fyra knappar kvar att virka ;).

Virkad knapp

Börja med en magisk ring, se  http://www.jarbo.se/magisk-ring/ eller http://www.garnstudio.com/lang/se/video.php?id=98.

Varv 1: Virka 6 fm m ringen med färg 1. Dra till ringen.

Varv 2: Stick in virknålen i första m, hämta garnet i färg 2, virka 2 fm i varje m, men OBS! byt färg när du ska virka sista m = 12 fm

Varv 3: *Virka 2 fm i samma m, 1 fm i nästa m* upprepa v ut, men OBS! byt färg när du ska virka sista m

Varv 4: *2 fm i samma m, 1 fm, 1 fm* varvet ut, men OBS! byt färg när du ska virka sista m.

Fortsätt virka runt med ökningar tills den virkade rundeln är lika stor som knappen. (Till min knapp på 2 cm diameter och med virknål 2,0 behövde jag inte fler varv.) Sen virkar du 1  fm i varje m ett varv. Från och med nu kan du virka med samma färg hela tiden.

Nästa varv är ett minskningsvarv: *2 fm tills, 1 fm, 1 fm* Upprepa från * till * varvet runt.

Virka ett minskningsvarv till: *2 fm tills, 1 fm* Upprepa från * till *.

 

Sy fast en ögla i knappen så att den går lätt att sy fast.  Fäst garnändarna. Använd den avslutande garnänden  till att dra ihop virkningen runt knappen genom att trä den upp och ner runt kanten och sedan dra åt. Fäst noga.

 

 

 

 

 

6 reaktioner på ”Virkade knappar istället för Syfestival

 1. Om jag inte minns fel,så virkade din mormor knappar till plagg,som hon hade virkat,det var kanske till
  ljusblå tröja/kofta,som hon virkade till oss ”vuxna”

  Gilla

 2. För att återkomma till dina virkade knappar,så finns det en bild på den där koftan från 1967(!!!!!) där kan man se där där virkade knapparna,som jag nämnde tidigare.

  Gilla

 3. Vad smart, då passar ju knapparna garanterat till koftan!! Är själv sugen på att virka mig en kofta i vinter, kanske skulle virka knappar då?! Tack i alla fall för beskrivningen, den ska jag spara:)

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s