Virkad mockasin

IMG_2130

Det här är resultatet av ett experiment. Idén fick jag när mina elever i årskurs tre började virka för några veckor sedan. När de lär sig virka får de en cirkel i läder med utstansade hål. I dessa hål virkar de fasta maskor, runt, runt. När de fått kläm på hur man virkar får de lära sig hur man kan öka och minska och så kan de plötsligt virka små filurer. De blir urcharmiga! Tanken slog mig att man borde kunna utnyttja samma princip för att virka inneskor så jag satte igång:IMG_0036Jag ritade av min fot på en bit läder och klippte hål med en håltång, 1/2 cm in från kanten. Det är ungefär 1 cm mellan hålen.

Jag virkade 2 fasta maskor i varje hål varvet runt och fortsatte sedan med fasta maskor 5 varv och provade om skon såg ut att passa.

IMG_2120Sedan virkade jag en ovansida.IMG_2127Sedan virkade jag ihop ovansidan med skon. Jag prövade att virka både från ovansidan och från ”skosidan”. Det blev finast när jag virkade från ovansidan. Jag fortsatte sedan att virka längs framkanten på ovansidan – minskade en maska mitt på – och sedan runt skon. Jag minskade en maska efter var 6:e maska. När jag kom fram till framkanten forstatte jag ett varv till, men minskade efter var 5:e maska. Jag virkade ett sista varv men minskade bara en gång på var sida om hälen detta varv.IMG_2138

Om du vill testa så får du här lite hållpunkter: jag har använt mig av ett ullgarn lämpligt att sticka med stickor 5, men jag har virkat med virknål nr 4. Jag har skostorlek 36 och det blev 84 hål runt min fotsula.

Den här filmen – The last knit – hittade jag igår. Till och med min man tyckte den var rolig, men han fick mig att lova att inte bli som kvinnan i filmen.

 

 

2 reaktioner på ”Virkad mockasin

    • Tack! Ja, det skulle vara roligt om någon skulle vilja prova på att virka sina egna inneskor. Man kan ju skapa sin egen variant genom att välja andra färger och design på ovandelen, kanske till och med pröva på att virka in pärlor …

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s