Tidlös elegans

2014-09-03 21.43.36I somras var jag och äldsta dottern i Laholm. I ett skyltfönster fick jag syn på den här boken, och eftersom jag nyss läst om den i lokalpressen gick jag in i butiken för att ta reda på lite mer om den. Det visade sig att Anna Mårtensson, som fotograferat alla fina bilder i boken, stod bakom disken och jag fick en trevlig pratstund med henne samt en dedikation i boken jag köpte. Och medan vi stod där och pratade kom författaren, Christina Lindvall-Nordin, också in i butiken så jag fick även en dedikation av henne.

Boken, vars fullständiga namn är ”Tidlös elegans Hannes garderob” ligger nu på mitt nattduksbord. Den är trevlig kvällslektyr, inte något som måste läsas från pärm till pärm utan man kan läsa lite här och där och titta på de fina bilderna. Boken är lite annorlunda på det viset att den handlar om en enda kvinnas garderob. Den handlar om Hanne Bögh-Andersens kläder från 1950, -60, -70 och -80-talet. Författaren har skrivit om kläderna både i modehistoriskt och lokalhistoriskt sammanhang.

Hanne föddes i Danmark 1920. !942 gifte hon sig med Svend Bögh-Andersen. Hon utbildade sig till inredningsarkitekt och färgkonsulent. Han utbildade sig till arkitekt och formgivare. De flyttade till Sverige på 40-talet. Till Laholm flyttade de 1951, då Svend blev stadsarkitekt där. Svend ritade själv deras drömhus som de flyttade in i  mitten på 50-talet. Hanne bor fortfarande kvar i huset, som i folkmun kallas ”skidbacken”. Det finns några interiörbilder i boken och det är tydligt att huset var väldigt modernt för sin tid. Hanne och Svend umgicks med många celebriteter, kända formgivare, arkitekter och konstnärer, vilket en del av fotografierna visar.

Det är en skön blandning av vad Hanne berättar om sina kläder och författarens initierade beskrivningar om modet i allmänhet under samma tid. Jag kan varmt rekommendera boken till dig som är modeintresserad.

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s