Brickbandsvävning

image

Våra elever lär sig om vikingatiden nu vilket gav mig idén till att pröva på brickbandsvävning igen. Det var ju en textil teknik man använde redan på vikingatiden. Jag minns att jag tyckte det var lite krångligt när jag gick på textillärarutbildningen. Troligen beror det på att jag som första projekt gav mig på ett skärp som skulle vävas med 12 brickor. Snyggt blev det, men det var en del att hålla reda på: brickor, trådar och antal vridningar … Idag vävde jag bara med 6 brickor och jag följde instruktionerna i denna bok:

image

Den är från 70-talet och jag har ratat den för att jag tycker den har lite tråkig layout. Men instruktionerna är tydliga och bra.

Som synes hittade jag inte mina gamla brickor utan jag gjorde nya av mjölkkartong. De gick att väva med, men håller kanske inte lika länge som de man gör av exempelvis knyppelpapp.

Så här blev bandet i närbild: imageDet måste bli små ”pluppar” som den till höger i bild ibland för annars snor sig trådarna så att det inte går att väva till slut. Men när man kommit på tekniken kan man utnyttja detta för att bilda olika mönster. Så långt har jag dock inte kommit …

En reaktion på ”Brickbandsvävning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s